Anna’s grote reis

Een waargebeurd verhaal over Anna Abrahams uit Amsterdam, 1847, geschreven naar aanleiding van het originele dagboek, het ‘Journaal eener Oostindiesche reis in 1847-1848. ‘In het begin van de maand julij van het jaar 1847 werden wij door onze Vader eens aangenaam verrast. Daar vader van de beurs tehuis komende, ons het welkomende nieuwws vertelde, dat wij met moeder de reis naar Oost-Indië waartoe vader zich gereedmaakte, zouden mede doen. Wij, zoowel als ook Vader en Moeder waren innig verblijd, doch daar het schip drie dagen later vertrekken moest, zoo moesten wij ons reppen, om nog vele zaken klaar te maken en te kopen die wij op de reis dachten noodig te hebben’. Zo begint het originele dagboek van Anna Abrahamsz

Anna’s grote reis is een  levendig verteld, beeldend verhaal over het gezin van Anna. Ze zijn in rouw gedompeld als hun broertje Cornelis na een kort ziekbed is overleden. Moeder is in-verdrietig en vader is er niet. Hij weet van niets omdat hij als kapitein nog onderweg is vanuit Nederlands-Indië.

Je krijgt een mooi inkijkje hoe het dagelijks leven in die tijd was in Amsterdam, in de Jordaan. Hoe kinderen naar school gaan, en zoveel kinderen ook niet. Er was nog sprake van kinderarbeid. Hoe je in het straatbeeld kon zien welke kinderen uit het Weeshuis kwamen.

Als vader terug komt, blijkt hij al heel snel weer opnieuw op reis te moeten naar Indië. Op doktersadvies besluit vader om zijn hele gezin mee te nemen. Voor moeder is verandering van omgeving goed en het is fijn om als gezin op reis te gaan. Al is het ook een gevaarlijke avontuurlijke reis.

Anna is een slim, levendig meisje die al gauw vriendschap sluit met Michiel, die ook op de boot werkt. Ze probeert zich zo goed mogelijk voor te bereiden op het leven in Nederlands Indië, waar zij op familiebezoek zullen gaan, en leert Maleis. Twee ooms van Anna werken er op een plantage. Omdat Michiel op de boot erg ziek is geweest, mag hij ook met het gezin mee naar de plantage.

Een levendig, spannend, avontuurlijk verhaal over een zeilreis van Amsterdam naar Nederlands-Indië. Een mooi tijdsbeeld van het leven in Amsterdam en in koloniaal Nederlands-Indië in de 19e eeuw.

Het originele reisjournaal van Anna wordt bewaard in de kluis van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Ga er eens  kijken!

Voor jongens/meisjes, 11+

Bestel online

AP

Boekgegevens

Titel:

Anna’s grote reis

Jaar van uitgave:

2016

Aantal pagina’s:

222

Uitgeverij:

Clavis

Prijs:

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.