Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Alles over Anne

  • Auteur: Menno Metselaar, Piet van Ledden
  • Illustrator(s): Huck Scarry
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Prijs: 14.95
  • Pagina's: 74
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Anne Frankstichting
  • ISBN: 9789086670741

Alles over Anne is een waardevol document om kinderen bekend te maken met Anne Frank en de Tweede Wereldoorlog.  ‘Het Achterhuis’, Annes eigen dagboek, is voor kinderen nog best moeilijk. ‘Alles over Anne’ is een goede en degelijke kennismaking met Anne Frank en haar dagboek, en biedt gelijk veel achtergrondinformatie over de Tweede Wereldoorlog.

Anne was een meisje zoals alle andere, een kind dat speelde met vriendinnetjes en verjaarspartijtjes hield. Dat wordt meteen duidelijk bij het openslaan van het boek, dat begint met een foto van negen meisjes op een rij en een beschrijving van Annes tiende verjaardag, de dag waarop de foto werd genomen.

Negen meisjes op een rij. Het is Annes laatste verjaardag voor de Tweede Wereldoorlog. Drie van deze meisjes zullen de oorlog niet overleven, omdat ze Joods zijn. Anne Frank is een van hen. Dit is haar verhaal.

Het boek begint bij de kindertijd van Anne, ruim voor de oorlog en de onderduikperiode. We leren de Anne, haar ouders en haar zus Margot kennen als een welgesteld en gelukkig gezin. Schattige kinderfoto’s van Anne’s eerste jaren tonen blijde ouders en stralende kinderen.

Kort worden de verloren Eerste Wereldoorlog, het Verdrag van Versailles en de economische crisis van de jaren ’30 genoemd als aanleidingen voor de opkomst van de NSDAP in Duitsland. In hoofdstuk twee is het gezin Duitsland ontvlucht en geëmigreerd naar Nederland.

In de hoofdstukken die volgen worden het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Nederland beschreven (hoofdstuk 3), de onderduikperiode in het Achterhuis (hoofdstuk 4) en uiteindelijk, in het laatste hoofdstuk, de dood van Anne en haar zus Margot.

Er staan veel foto’s in het boek, zowel onschuldige plaatjes van Anne aan het schaatsen als indrukwekkende foto’s uit de kampen. Illustrator Huck Scarry heeft er mooie, gedetailleerde illustraties bij gemaakt van hoe het eruit zou hebben gezien in het Achterhuis.

Op pagina 23 wordt heel kort het geloof van Anne aangestipt: Anne heeft het zwaar in het Achterhuis. Ze mist haar oma (…) en haar vriendinnen. Anne kan ze niet helpen, alleen voor ze bidden. Haar geloof in God is een troost voor haar en geeft haar kracht.

Op de halve, gekleurde pagina’s tussendoor staat allerlei achtergrondinformatie over de Tweede Wereldoorlog in het algemeen. Soms overlapt dit met het verhaal over Anne, maar dat is niet erg.

Er wordt ook verteld hoe het verder ging. Met Annes vader, die de oorlog als enige van de familie overleefde, met de mensen die hielpen tijdens de onderduikperiode, en met Annes vriendinnen die op de foto aan het begin van het boek staan.

Hannah Goslar overleeft het concentratiekamp Bergen-Belsen. (…) Op scholen heeft ze vaak het verhaal over haar vriendin Anne Frank en hun ontmoetingen in Bergen-Belsen verteld. Hannah vindt het een wreed toeval dat zij overleeft heeft en Anne niet.

Het boek is gebaseerd op vragen die kinderen en jongeren het vaakst hebben gesteld aan de Anne Frankstichting. Achterin het boek wordt de lezer aangemoedigd om meer antwoorden te zoeken op de website van de Anne Frank Stichting.

Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of acht. De foto’s in het boek kunnen schokkend zijn voor jonge kinderen. Eventueel kan eerst het verhaal over Anne (voor)gelezen worden zonder de achtergrondinformatie.

Zie ook: ‘Buiten is het oorlog’ van Janny van der Molen.

GO

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of BESTEL ONLINE