Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Plan B

  • Auteur: Leanne van Spronsen
  • Jaar van uitgave: 2019
  • Prijs: 5.95
  • Pagina's: 96
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 9789033129827
  • Bestel nu

In dit actieboek voor de bovenbouw (2019) vertelt Leanne van Spronsen het verhaal van de zomervakantie van Emilia. Het was het actieboek bij het thema Op reis.

Inhoud

Emilia’s ouders zijn gescheiden. Emilia woont bij haar vader.  Ze heeft met haar vader en haar moeder afspraken gemaakt over de zomer. Ze gaat met haar moeder mee naar Spanje, naar haar opa en oma daar, en ze gaat met haar vader kamperen op een camping, waar ook haar klasgenootje Tim is. Daar verheugt ze zich op.

Als mama haar komt halen, mag ze heel veel kleren meenemen. In Spanje blijkt mama een eigen auto te hebben. Waarom voor een paar weken vakantie? Op straat vragen jongens of Emilia hier naar school gaat.  Mama vertelt dat papa langer moet werken. Daarom heeft moeder Plan B bedacht. Emilia mag langer in Spanje blijven. Maar ze mag haar papa niet bellen. Mama doet raar. Ze gaan niet naar het vliegveld, maar richting de zee. Emilia snapt er niks van. Het gaat niet zoals ze hebben afgesproken…

Vormgeving en illustraties

Een aantrekkelijk en kleurrijk omslag dat ‘een meisje in problemen’ laat zien. Dat past perfect bij het verhaal van Emilia.

Taalgebruik

Een vlot en soepel geschreven verhaal, eigentijds en makkelijk leesbaar voor kinderen van de groep 6-8,  AVI E5.

Christelijk karakter

Emilia is christelijk opgevoed en vindt dat zelf ook heel fijn en gewoon. Ze vindt het gek dat haar moeder in Spanje niet naar de kerk wil. Zelf gaat ze mee met opa en oma. Als ze in problemen is denkt ze aan het liedje ‘Je hoeft niet bang te zijn’.

Doelgroep

Helaas komt echtscheiding overal voor. Daarom zal dit eigentijdse verhaal heel herkenbaar zijn voor de doelgroep, j/m van groep 6-8. Ze zullen merken dat ouders ook domme dingen kunnen doen en verkeerde besluiten kunnen nemen.

Oordeel

Dit eigentijdse boek is een fijne, heel geschikte aanvulling voor de leesbibliotheek van school, AVI E5.

AP