Boekdetails

Kinderen & geloven

Aan tafel Bijbel; aan de slag met 25 bijbelverhalen

  • Auteur: Willemijn de Weerd
  • Illustrator(s): Alexander ten Berge
  • Jaar van uitgave: 2015
  • Prijs: 22.50
  • Pagina's: 141
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Ark Media
  • ISBN: 9789033832857

Voor de  Aan tafel bijbel, een nieuwe uitgave van Ark Media, werkte Willemijn de Weerd vijf thema’s uit ‘die belangrijk zijn in de bijbel, en waar we allemaal dagelijks mee te maken hebben’. Het resultaat is een frisse nieuwe gezinsbijbel om mee aan de slag te gaan met kinderen vanaf zeven jaar.

Om mee aan de slag te gaan’…, want de gezinsbijbel is méér dan vijf keer vijf verhalen bij de verschillende thema’s. Naast de verhalen staan er verwerkingen in voor zowel denkers als doeners, aangevuld met een weetje en een zoekopdracht op het internet.  De verhalen worden vanuit één persoon vertelt, waardoor je je als lezer goed in de hoofdpersoon kunt inleven.

Uit ‘de minister van financiën’: Voorzichtig pakt de Ethiopiër de boekrol. ‘Deze wil ik graag kopen’, zegt hij. Hij geeft geld aan de verkoper en loopt verder over het tempelplein. Maandenlang is hij onderweg geweest naar Jeruzalem. Hij wilde zo graag de tempel zien en nu staat hij in het voorhof. Verschillende Joden lopen langs hem heen. Ze gaan naar binnen, zij gaan offers in de tempel brengen. Opeens voelt de Ethiopiër zich eenzaam,  zomaar, met al die mensen om hem heen. Hij houdt veel van God, en toch mag hij dit Huis niet binnengaan. Het zijn regels van de Joden. Met de boekrol onder zijn arm vertrekt hij weer. Hij moet weer terug naar Ethiopië, terug naar de koningin. Hij heeft een belangrijke taak, hij moet zorgen voor de schatkist.

Dit verhaal komt uit het thema ‘Een nieuw begin’, waar ook de verhalen over de doop van Jezus, de jongste en de oudste zoon, levend water en Pinksteren in staan. Verhalen over mensen die een nieuwe start maakten met God, en zo een nieuw leven kregen. ‘Ze naderen een riviertje. ‘Weet je welke opdracht Jezus ons gaf voordat Hij naar de hemel ging?’ vraagt Filippus. ‘De opdracht om alle mensen over Hem te vertellen. En als ze in hem geloven, dan mogen we ze dopen, als teken van een nieuw begin. De Ethiopiër kijkt naar het water waar ze langs rijden. Wat zou hij dat graag willen. Hij wil bij Jezus horen, maar zou het mogen? Hij gelooft in God, toch mocht hij van de joden niet in de tempel komen. ‘Is er iets op tegen dat ik gedoopt wordt?’ fluistert hij zachtjes. ‘Daar is niks op tegen’, zegt Filippus. Samen lopen ze het water in. De Ethiopiër gaat helemaal onder water. Een nieuw begin, zingt het in hem. Ik mag er ook bij horen. Met zijn natte kleren loopt hij weer terug naar de wagen.  

En wist je dit al: Van de joden mocht deze Ethiopiër niet in de tempel komen. Deze regel hadden ze zelf bedacht, want God zegt dat  hij van harte welkom is in zijn huis. Je kunt dit lezen in Jesaja 56: 6 en 7 (en dus ook in de boekrol die de Ethiopiër had gekocht). Lees deze teksten maar eens.

De titel van de Bijbel verwijst naar het eerste thema dat uitgewerkt wordt, ‘Aan tafel’, met onder andere de verhalen over het Brood uit de hemel en het Laatste Avondmaal. Ook verwijst het naar het ‘aan tafel-moment’, vaak ’s avonds, waar samen gegeten, gepraat en gedeeld wordt, en waar een belangrijk deel van de geloofsoverdracht plaatsvindt door het samen Bijbellezen en bidden. Het tafellaken op en aan de binnenkant van de omslag is daar een mooie illustratie bij.

Naast ‘Aan tafel’ en ‘Een nieuw begin’ worden de thema’s ‘Volg mij!’, ‘Krachtpatsers’ en ‘Een stukje hemel op aarde’ uitgewerkt. Bij elk thema zijn vijf Bijbelverhalen gekozen, die per thema op volgorde behandeld worden. De thema’s worden van tevoren ingeleid, en er wordt een Bijbeltekst -om uit te printen en op te hangen – genoemd die past bij de verhalen.

Bij elk verhaal staat een grote en meerdere kleine illustraties. Deze strip-achtige tekeningen van Alexander ten Berge zijn een mooie aanvulling op de tekst. De Aan tafel bijbel is mooi opgemaakt, hardcover en heeft een formaat van 23×23 cm. Al met al een frisse, veelzijdige uitgave en een prima aanvulling op de bestaande kinderbijbels.

GO

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE