Het Poepiemonster

De ‘Meester-Potvis school’ is een bijzondere school. De school dankt zijn naam aan ‘meester Potvis’, de beste schooldirecteur die er bestaat.  Voor de rest zijn er alleen maar juffen. En aan juffen heb je niet zoveel. Neem dan meester Potvis. Hij weet alles en vooral: Hij DURFT alles! Maar is dat wel echt zo? Want als Aisha, Giel en Rafi de bal op het dak van de school schieten, is meester Potvis opeens niet zo ’n grote held meer. Dan blijkt er een heus ‘monster’ op de wc te zitten. Meester Potvis wil hem wegjagen maar de juffen lachen hem uit. Meester Potvis is het zat: ’Weg met de juffen!’ Maar of dat nu de oplossing is? Aisha en Rafi  blijven achter in de gang. En achter de wc-deur zit nog steeds het monster!

Vormgeving en illustraties
Er zit veel humor in de illustratie op de voorkant en de titel is in een ‘spannend’ lettertype geschreven. Dat nodigt uit tot lezen!  Het boek heeft een harde kaft. Het verhaal is verdeeld in duidelijke, korte hoofdstukken en er is gekozen voor een duidelijk lettertype.  Elk hoofdstuk wordt ondersteund door een sprekende zwart-wit illustratie.

Taalgebruik
Bram Kasse sluit goed aan bij de belevingswereld van zowel jongens als meisjes in de middenbouw van de basisschool. Hij gebruikt veel humor. De dialogen zijn helder en krachtig. Dat houdt de vaart en de spanning in het verhaal. De schrijver weet het karakter van meester Potvis heel mooi te omschrijven. Hij lijkt sterk aan de buitenkant maar als je verder leest dan je neus lang is, zie je ook een gevoelige meester met herkenbare emoties. En dat verandert de zaak helemaal!

Doelgroep
AVI E5. De kinderen van groep 5/6 kunnen dit verhaal goed zelf lezen. Maar het kan ook goed voorgelezen worden vanaf groep 5. Het christelijke aspect vind je niet direct terug in het verhaal. Bram Kasse heeft zijn woorden welbewust gekozen en er zit ook een onderliggende boodschap in het verhaal: ’Kwetsbaar zijn is helend!’ En dat is een boodschap voor iedereen in elke tijd.

Leesbeleving en leesplezier
Het poepiemonster is een spannend maar vooral grappig verhaal. De lezer leeft en voelt mee met Aisha, Giel en Rafi, maar zal ook respect kunnen opbrengen voor de bijzondere meester Potvis. De kinderen van de middenbouw zullen genieten van de spanning met een grote vleug humor! Een eigentijds en origineel verhaal, een aanrader!

EW

https://christelijkekinderboeken.kameel.nl/producten/boeken/kinderen-en-young-adult/6-9-jaar/leesboeken/poepiemonster:9789085434795

Boekgegevens

Titel:

Het Poepiemonster

Jaar van uitgave:

2022
2022

Aantal pagina’s:

118
118

Uitgeverij:

Columbus
Columbus

Prijs:

12,99
12,99

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.