Uitbarsting op Lanzarote

Uitbarsting op Lanzarote’ is het zestigste boek van Bert Wiersma en deel 7 in de serie ‘Simons’ Spectrum’. Het boek is goed te lezen zonder de voorafgaande delen uit de ‘Simons spectrum’ serie te hebben gelezen. Achtervolgingen, inbraken en ontvoeringen volgen elkaar in de verhaal snel op. Het verhaal valt onder de noemer: detective’. Het heeft er alle (moderne) kenmerken van. Bert Wiersma neemt zijn lezers niet alleen mee in een spannend verhaal, ook laat hij hen kennismaken met het prachtige eiland Lanzarote.

Inhoud

Steven en Kirsten Simons vliegen met hun ouders naar het vulkanische eiland Lanzarote. Zij gaan hun  goede vriend Jefta  bezoeken. Jefta werkt daar als jonge, veelbelovende architect en de vader van Steven en Kirsten wil mooie foto ’s maken van zijn werk. Jefta heeft een plan bedacht om groene energie op te wekken. De drie mannen die de baas zijn op het eiland, zien het plan van Jefta helemaal zitten. Maar dan komt opeens veranderen de drie mannen één voor één van mening. Ze willen zelfs naar vervuilende aardolie gaan boren! Als een van de criminelen uit Porto opduikt op het eiland, weet Steven dat er iets goed mis is. Niet alleen het mooie eiland is in groot gevaar maar ook zijn eigen familie!

Vormgeving en illustraties

Als je van een spannend boek houdt, nodigt de voorkant van het boek je zeker uit om dit boek te gaan lezen. Een felgele wordt duidelijk afgebeeld tegen de roodgekleurde lucht van een prachtige zonsondergang op het eiland Lanzarote. Het lettertype is goed leesbaar. De indeling is logisch. De hoofdstukken zijn tamelijk lang met  veel tekst. Dit maakt je als lezer soms even ‘afhaakt’ en even uit het verhaal bent.

Taalgebruik:

Bert Wiersma wil de lezer niet alleen meenemen in een spannend verhaal maar ook informeren over het prachtige eiland Lanzarote. Dialogen en beschrijvingen lopen daardoor door elkaar heen. Bert schrijft boeiende dialogen. Je voelt de verschillende emoties van de personages en je kunt je gemakkelijk inleven in de persoon. De beschrijvingen zijn echter lang en uitgebreid. Daardoor verlies je regelmatig de ‘kern’ van het verhaal uit het oog. De ontknoping van het verhaal wordt razendsnel beschreven Dit houdt de spanning er zeker in en maakt de lezer nieuwsgierig naar het volgende deel van de Simons’ Spectrum serie’. Het hoge slottempo heeft als risico dat de lezer de draad van het verhaal kwijtraakt.

Doelgroep:

‘Uitbarsting op Lanzarote is een boek voor jongens ( en meisjes) vanaf ongeveer 12 jaar die van spanning en avontuur houden. Maar ook volwassenen kunnen in dit  boek even heerlijk wegduiken. Het christelijke uitgangspunt van de schrijver vind je maar summier terug. Je kunt het terugvinden in het (redelijk) nette taalgebruik en een enkele keer in de beschrijving van de gedachten van Steven die in de mooie schepping en natuur Gods grootheid ziet.

Oordeel:

‘Uitbarsting op Lanzarote’ is een spannend verhaal met een duidelijke opbouw. De lezer wordt goed meegenomen in deze opbouw en telkens uitgedaagd om verder te lezen.

De schrijver heeft naast een stuk spanning ook een stuk informatie over het eiland willen overbrengen. Bert Wiersma heeft zich goed ingelezen in de informatie van dit prachtige eiland. Je vraagt je af of hij er zelf geweest is? Helaas gebruikt  hij veel (onnodige) woorden in zijn beschrijvingen. Dat maakt de beschrijvingen langdradig en onnodig ingewikkeld. De schrijver loopt het risico op dit punt zijn lezers te ‘verliezen’.

EW

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Uitbarsting op Lanzarote

Jaar van uitgave:

2017

Aantal pagina’s:

176

Uitgeverij:

Columbus

Prijs:

11.95

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.