Sterk

Een aansprekende intro, een korte uitleg en een vraag om over na te denken: met Sterk probeert Corien Oranje een stukje Bijbelse geschiedenis echt toegankelijk te maken voor haar lezers. In dit ‘dagboek’ (zo noemt de uitgever het) pakt ze een aantal aansprekende geschiedenissen en personen uit Genesis, Exodus, Jozua, Rechters (Richteren) en Ruth bij de kop. Dat doet vermoeden dat er meer delen op stapel staan.

Vormgeving en illustraties
Het binnenwerk is opgemaakt in grijstinten, maar door zijn grafische opzet aansprekend. Het kleurrijke omslag zorgt ervoor dat het boekje goed opvalt.

Taalgebruik
Oranje gebruikt eigentijdse taal en maakt toepassingen die elke lezer kan begrijpen. Bovendien ‘vertaalt’ ze geschiedenissen op een manier die nieuwsgierig maakt. Daardoor wil je de stukjes in dit dagboek lezen.

Christelijke karakter
Dit ‘dagboek’ (je zou er door het gebrek aan datums boven aan de pagina’s ook voor kunnen kiezen om eens in de paar dagen of één keer per week een stukje te lezen) draait helemaal om de Bijbel. Door de geschiedenissen op het alledaagse te betrekken, gaat wel regelmatig de strekking van de geschiedenis verloren of blijft er door alle invulling maar weinig ruimte over voor andere toepassingen.
De vragen onder aan elk dagboekstukje nodigen sterk uit tot zelfreflectie. Vragen over God en Zijn rol in het leven van de lezer zijn er relatief weinig. Dat, in combinatie met stukjes waarin God nauwelijks aan bod komt, zorgt er wel voor dat het boekje soms weinig theologische diepgang heeft.

Doelgroep
De doelgroep is niet afgebakend, maar qua taalgebruik en opzet leent Sterk zich het meest voor kinderen van groep 8 t/m klas 2 voorgezet onderwijs.

Leesbeleving en leesplezier
Sterk is aansprekend geschreven en sluit aan bij de leefwereld van de doelgroep.

PB

https://christelijkekinderboeken.kameel.nl/producten/ongecategoriseerd/sterk-1:9789033831959

Boekgegevens

Titel:

Sterk

Jaar van uitgave:

2023

Aantal pagina’s:

128

Uitgeverij:

Ark Media

Prijs:

€ 15,99

Deel deze recensie