Spionnen op het voetbalveld

Matteo en zijn vrienden zijn elke dag te vinden op het voetbalveld. Ze zijn fanatieke voetballers. Matteo weet wel wat hij het liefst wil worden: profvoetballer! Maar dat is nog niet zo gemakkelijk. Want hoe zorg je ervoor dat jouw talent wordt ontdekt? Dan krijgen Matteo en zijn vrienden een idee: ze maken een filmpje van zichzelf en zetten dat op You Tube. Matteo checkt alle likes en reacties maar helaas … de topclubs uit het buitenland reageren niet. Maar Matteo geeft niet op. Hij wil zich inschrijven voor de talentendag van zijn favoriete voetbalclub. Wat een tegenvaller als blijkt dat Matteo net te laat is om zich op te geven!
Dan komt er toch nog onverwachts een uitnodiging voor de talentendag! Matteo is dolblij, maar zijn beste vriend Gijs reageert helemaal niet enthousiast en wil niet meer met hem praten. Wat moet Matteo nu doen? Kiezen voor zijn favoriete sport of voor zijn beste vriend?

Spionnen op het voetbalveld is het derde deel van de voetbalserie VVVoetbalfanaten.

Vormgeving en illustraties
Iris Boter heeft heldere kleuren gebruikt voor haar illustraties. Er zit veel humor in de illustratie op de voorkant en het nodigt zeker uit tot lezen!  Het boek heeft een harde kaft. De titel is origineel gekozen en maakt nieuwsgierig. Het verhaal is verdeeld in duidelijke hoofdstukken en er is gekozen voor een duidelijk lettertype. Elk hoofdstuk eindigt met een leuke, gemakkelijk leesbare voetbaltip. Dat maakt het verhaal levendig en origineel.

Taalgebruik
Corien Oranje sluit goed aan bij de belevingswereld van de (voetballende) jongens en meisjes. Ze gebruikt veel humor. De dialogen zijn helder en krachtig. Ze houdt de vaart in het verhaal. Als lezer leef je met de hoofdpersoon Matteo. Je waant je als lezer soms zelf op het voetbalveld en voelt de emoties.

Doelgroep
AVI E5. De kinderen van groep 5/6 kunnen dit verhaal goed zelf lezen. Maar het kan ook goed voorgelezen worden vanaf groep 5.  Het boek is geschreven voor voetbalfanaten. Voetbal is de rode draad in het verhaal. Maar ook als je niet zo van voetbal houdt, is het verhaal grappig en boeiend. De schrijfster schrijft bewust over de alledaagse dingen. Ze gebruikt hierbij humor en veel heldere dialogen en zo wordt het alledaagse toch ‘gewoon’ spannend. Het verhaal heeft geen duidelijk christelijk karakter. Wel valt op dat de schrijfster haar hoofdpersonen ondanks de emoties, nette taal laat gebruiken.

Bijzonderheden
Corien Oranje heeft duidelijk kennis van zaken (voetbal). Aan het eind van elk hoofdstuk is een leuk ‘voetbalweetje te vinden. Soms zelfs te openen via een heuse QR-code!

Leesbeleving en leesplezier
Spionnen op het voetbalveld is een origineel verhaal met een duidelijke opbouw. De lezer leeft en voelt mee met Matteo en zijn vrienden. De schrijfster sluit goed aan bij de belevingswereld van de kinderen. Je kunt niet zomaar stoppen met het verhaal omdat je zo graag wilt weten hoe het afloopt! Corien Oranje weet haar lezers weer heel goed uit te dagen! Dit boek is een aanrader!

EW

https://christelijkekinderboeken.kameel.nl/producten/boeken/kinderen-en-young-adult/9-12-jaar/algemene-boeken/spionnen-op-het-voetbalveld:9789085434788

Boekgegevens

Titel:

Spionnen op het voetbalveld

Jaar van uitgave:

2022
2022

Aantal pagina’s:

96
96

Uitgeverij:

Columbus
Columbus

Prijs:

11,95 (voor actuele prijs zie Bestel nu)
11,95 (voor actuele prijs zie Bestel nu)

Deel deze recensie