Pauwblauw

Het Pakistaanse christenmeisje Aster is 13 jaar als haar broer op een nacht onverwacht overlijdt. Aster is erg verdrietig. Hierop besluiten haar ouders om haar – in plaats van haar broer – naar de middelbare (moslim-)school in de stad te sturen. Aster is blij met deze kans. Ze wordt nu niet uitgehuwelijkt, maar krijgt zo meer kans op werk en een carrière. Ze is de hoop van de familie.

Op school heeft ze het naar haar zin, ze wordt vriendelijk ontvangen en de rector vertelt dat ze vrij is in haar keuze van het christelijk geloof. Iedereen in Asters klas weet ook direct dat ze christen is omdat haar laatste naam ‘Masih’ is, wat ‘christen’ betekent. Aster heeft het naar haar zin op school, krijgt een vriendin Rabia, maar ontdekt al snel dat haar docente Arabisch en ‘Islamiat’, mw. Abdul, niet veel van haar moet hebben en openlijk vijandig doet omdat ze christen is. Ze laat telkens merken dat Aster niks goed kan doen. Aster studeert extra op de Arabische taal en islam-kennis en krijgt bijles van (moslim-) Kolonel Rafique die haar graag wil helpen. Hoewel hij moslim is en Asters familie christen beschouwt hij Aster als een dochter.

Aster is nog steeds in de rouw om haar broer en besluit zijn FB-profiel te gebruiken onder naam ‘Pauwblauw’ omdat dit haar lievelingsdier en lievelingskleur is. Ze heeft hiermee contact met vrienden van haar broer, van haarzelf en hun familie. Haar nichtje Maryam Yuses heeft vanuit Australië een blog, waarin ze dingen delen met elkaar.

Op een dag wordt Asters huiswerk voor mw. Abdul ‘verbetert’ door een klasgenootje. Aster wordt daarna hard aangepakt door de lerares en geslagen. Hierna gaat het mis als er een examen Islamiat en Arabisch is. Direct na het examen wordt Aster opgepakt door een politie-agent in gezelschap van haar lerares, die haar beschuldigen van blasfemie in haar tentamen. Ze heeft een komma of punt verkeerd geplaatst in haar toets… De lerares wil ‘de fout’ niet laten zien, de toets heeft ze al verbrand (zegt ze), zodat andere leerlingen er niet mee in aanraking komen. ‘Deze ziekte is besmettelijk’. Aster wordt direct meegenomen en beschuldigt van blasfemie.

Wat daarna volgt is een opeenvolging van onrechtvaardigheid en rechteloosheid. Aster kan nergens iets tegen inbrengen. Het ene woord van mw Abdul is tegen dat van haar. Wie beschuldigt is van blasfemie, is per definitie ter dood veroordeeld.

Aster lijdt in de gevangenis, geen/weinig eten, geslagen worden, geen privacy, geen contact met familie… Ze krijgt een goede advocate (moslim) die het recht wil laten zegevieren, maar deze advocaat bezwijkt onder moslimterreur.Hoe moet Aster volhouden?

Haar nicht Maryam probeert de wereld te alarmeren via haar blog ‘Stap voor stap’ – voor een wereld waar vrijheid, gerechtigheid en vrede heersen’. Deze blog wordt telkens om en om als hoofdstuk opgenomen na een hoofdstuk over Aster. Maryam probeert steeds meer handtekeningen te verzamelen en met een petitie ondertekent door zoveel mogelijk mensen uit de hele wereld Aster vrij te krijgen en het recht te laten zegevieren. Met deze blogs heeft ze contact met moslims, christenen, niet-christenen over de hele wereld die discussiëren over het recht en vrijheid voor je eigen godsdienstbeleving.

 

De actualiteit rond de vergelijkbare casus van Asia Bibi die al jaren in de dodencel zit en het verhaal van Malala worden in dit boek meegenomen. Asia Bibi zit ondanks alle internationale aandacht nog steeds vast. En helaas blijft dit onderwerp actueel in Pakistan nu er onlangs met Pasen (2016) een aanslag in Lahore was op een groep christenen die in een park Pasen vierde.

‘Pauwblauw’ is een aangrijpend, droevig, confronterend en ernstig verhaal over rechteloosheid van christenen in Pakistan. Maar ook een verhaal over de kracht van het geloof, over Jezus die zich aan Aster laat zien en haar hoop geeft, over familie en vrienden die haar steunen. Over de kracht van moed, karakter en doorzetten. Tegelijk laat het verhaal ook zien dat niet alle moslims het hiermee eens zijn, maar soms ook zij aan zij vechten om het recht in hun land te laten zegevieren. Een roman die tegelijk een aanklacht is. Een boek om te lezen en daarna over door te praten en te discussiëren.

Voor jongeren 14+, voor gebruik in lessen maatschappijleer en godsdienst, bij het gesprek over Open Doors, over de Lijdende Kerk, over Pakistan.

NN (13 jr.), christenmeisje, dochter van een Pakistaanse pastor, die nu in Nederland woont, vertelt binnenkort wat ze van dit boek vindt.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Pauwblauw

Jaar van uitgave:

2016
2016

Aantal pagina’s:

256
256

Uitgeverij:

Voorhoeve
Voorhoeve

Prijs:

17.99
17.99

Deel deze recensie