Boekdetails

Kinderen & geloven

Op weg met Jozef en Maria

  • Auteur: Terry van Driel
  • Illustrator(s): Raymond Zachariasse
  • Serie: Kinderboekenserie 'Op weg'
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Prijs: 12.50
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Van Driel
  • ISBN: 978-94-92343-12-3

Op weg met… Jozef en Maria is het eerste deeltje uit de serie ‘Op weg met…’  Auteur en uitgever Terry van Driel maakte dit boekje om kinderen kennis te laten maken met het Kerstverhaal zonder (romantische) toevoegingen.

En dat is best verrassend. Ontdaan van alle sneeuw, harteloze herbergiers, stallen en dieren houd je eigenlijk een heel sober verhaal over. Met sobere prenten, want waar in de Bijbel staat eigenlijk dat Maria op een ezel zat? Op de prenten van Raymond Zachariasse lopen Jozef en Maria naar Bethlehem. Gewoon in de zomer. En ligt Jezus niet in een voerbak in een stal, maar in een deegtrog in een kamer.

Op zijn website geeft Van Driel aan dat hij kinderen ‘puur de essentie van het geboorteverhaal wil leren kennen: Jezus als brood, maar dan zonder allerlei toegevoegde ingrediënten’:

Terug naar zijn liefde, zijn rust en zijn vriendschap. Niet als een religie maar als persoon, waarmee je een innige relatie kan hebben. Ik wil een boekenserie brengen die alle toegevoegde ingrediënten weghaalt zodat je de essentie overhoudt. De pure liefde van God, van Jezus.

In een uitgebreide toelichting maakt hij duidelijk waarom hij bepaalde (vertaal)keuzes heeft gemaakt. Waarom geen kribbe? Waar zijn de dieren? Interessant om je in te verdiepen.

Wat er uiteindelijk overblijft is het verhaal over Jezus die als Gods zoon naar de aarde kwam. Geboren bij een ‘gewone’ moeder, met een hemelse vader. Hij kwam onder niet al te comfortabele omstandigheden ter wereld. Maar hij was het kindje waar al heel lang op werd gewacht…

Verwacht dus geen winterse taferelen, ossen en ezels die om het hoekje gluren en een kribbetje met hooi. Wel een mooi uitgegeven, stevig prentenboek met stripachtige tekeningen (met op een daarvan een hele stoere engel, dat is ook weleens leuk!) en niet meer tekst dan nodig om te vertellen waar het om gaat.

Hier, in Bethlehem, wordt Jezus geboren. In de logeerkamer is er geen plaats voor Maria. Ze gaat naar een andere kamer. Een bedje staat er niet. Wel een bak om brood in te kneden. Daar legt Maria haar kindje in.

Het is even wennen, maar het zet in elk geval aan tot nadenken.

Van Driel maakte van zijn boek een totaalconcept voor in de kerk en op school: bekijk hier de kleurplaten, speel de spelletjes en beluister de liedjes.

De serie wordt vervolgd met ‘Op weg met David’ – ‘Op weg met Naomi en Ruth’ – ‘Op weg met Jezus’.

GO

 

Koop dit boek bij de plaatselijke (christelijke) boekhandel of

BESTEL ONLINE

Check ook hoe hoe goed jij het Kerstverhaal echt kent met Kerst onder de loep van Tanneke Dorgelo