Modderrace om een koekoeksklok

Ze doen het niet expres, die koekoeksklok vernielen. Maar ook al gebeurt het per ongeluk, Lotte en Merel zitten er danig mee in hun maag. Vooral omdat oma nogal warme herinneringen heeft aan de klok, die al jaren niet meer van zich laat horen. Amir weet misschien wel raad, maar daar staat wel iets tegenover: meedoen aan een modderrace. Is dat het waard?

Vormgeving en illustraties
Het omslag van Modderrace om een koekoeksklok spreekt boekdelen: een getinte man duwt een paniekerige vrouw in een kruiwagen door de modder. Op de achtergrond worden ze aangemoedigd door twee meisjes. Het is de enige illustratie bij het verhaal, maar Hanneke de Hoog weet het hele avontuur met woorden te schilderen.

Taalgebruik
Het taalgebruik in dit boek is toegankelijk en eigentijds. Dat jonge lezers en passant ook nog het een en ander leren over een koekoeksklok en een andere cultuur is mooi meegenomen. Ook leuk zijn de woordgrapjes, van ‘een modderfiguur slaan’ tot ‘race voor de klok’.

Christelijke karakter
Geloof speelt geen rol in dit humoristische boek.

Doelgroep
Kinderen vanaf ongeveer 7 jaar kunnen dit boek zelfstandig lezen, terwijl de taalgrapjes en interculturele informatie vooral tot zijn recht komt bij iets oudere kinderen (vanaf een jaar of 9). En ook nóg oudere kinderen kunnen het boek prima lezen, waarmee het een brede doelgroep beslaat.

Bijzonderheden
Amir vluchtte uit een ander land naar Nederland. Hij brengt zijn eigen culturele gewoonten mee, waar kinderen al lezend (een beetje) kennis mee maken.

Leesbeleving en leesplezier
Het verhaal over de kapotte koekoeksklok van oma is luchtig en bij vlagen hilarisch. Ook als volwassen lezer kun je soms je lachen niet inhouden. Tegelijkertijd is het verhaal niet plat of goedkoop.
Knap werk van Hanneke de Hoog!

PB

Boekgegevens

Titel:

Modderrace om een koekoeksklok

Jaar van uitgave:

2024

Aantal pagina’s:

94

Uitgeverij:

Mes

Prijs:

€ 8,95

Deel deze recensie