Mijn toekomst is Roos

Peter is voor het oog een ‘gewone jongen’, maar als hij in de spiegel kijkt walgt hij van wat hij ziet. Diep van binnen voelt hij zich een meisje en dat zet zijn leven op zijn kop. Door de voortvarendheid van zijn beste vriend Lucas beleeft hij op een belangrijk moment in zijn leven zijn coming-out. Voor sommige mensen is die een schok, maar veel anderen vinden het vooral belangrijk dat Peter zichzelf kan zijn. De eerste stap daarnaartoe is een naamsverandering: Peter wordt Roos. Daarna volgen jaren met ups en downs, een sociale transitie en lichamelijke transitie. Lucas blijkt al die tijd een vriend om van te dromen – en meer.  

Vormgeving en illustraties
Een roze met blauwe omslag en een regenboogvlag: wie Mijn toekomst is Roos in handen houdt, ziet direct wat het belangrijkste thema van het boek is. De spot uvbedrukking geeft het omslag een wat chiquere uitstraling. Het binnenwerk – wat gelig papier, uitgelijnde alinea’s – is minder opvallend. Soms worden app-gesprekken afgedrukt. Het is een gemiste kans dat die appjes niet zo aantrekkelijk zijn vormgegeven. LGBT-pictogrammen tussen de alinea’s herinneren de lezer voortdurend aan het thema, al zijn de plaatsing en betekenis niet altijd even duidelijk.

Taalgebruik
De LGBTI-scene heeft zijn eigen termen. Die komen regelmatig langs en worden soms- maar niet altijd – in hun context verduidelijkt. Seksualiteit en erotiek worden soms op één hoop geschoven en komen regelmatig expliciet aan de orde. Dat is geen winst en werkt stereotypering in de hand.

Christelijke karakter
Mijn toekomst is Roos propageert dat christen-zijn en transgenderisme, biseksualiteit, homoseksualiteit en seksualiteit buiten het huwelijk prima verenigbaar zijn. Christenen die daar moeite mee hebben, of dit ronduit afwijzen, zijn ‘ouderwets’, ‘bekrompen’ en *-foob.
‘En je moet niet naar die transfobe opa van je luisteren (…) God weet dat je een meisje bent’, zegt Lucas op een gegeven moment (p. 148). Dat andersdenkende christenen zo worden weggezet doet hun overtuiging geen recht.

Doelgroep
De transitietocht van Peter begint rond het moment dat hij de basisschool verlaat; Roos is 17 als ze in de spiegel haar A-cups ziet. Mijn toekomst is Roos is geschikt voor jongeren in die leeftijdscategorie. Omdat transgenderisme en aanverwante thema’s eenzijdig worden behandeld, krijgen (worstelende) jongeren geen evenwichtig beeld over de complexe genderthematiek.

Bijzonderheden
Auteur Hinke van Abbema (van huis uit theoloog) leunde voor dit boek sterk op ervaringen van christelijke transgenders. Het boek beschrijft de vele aspecten van een transitie, maar blijft steken voor de geslachtsveranderende operatie. Die laatste horde wordt in dit boek niet genomen.

Leesbeleving en leesplezier
Het boek leest vlot en de soms dynamische relatie van Peter/Roos en Lucas weet te boeien. De sociale veiligheid in het boek inspireert. De seksueel getinte opmerkingen, het voorspel op de bank en ‘doe wat je wilt’-mentaliteit hadden voor het leesplezier niet in het boek gehoeven.

PB

https://christelijkekinderboeken.kameel.nl/producten/ongecategoriseerd/mijn-toekomst-is-roos:9789026627378

Boekgegevens

Titel:

Mijn toekomst is Roos

Jaar van uitgave:

2023
2023

Aantal pagina’s:

320
320

Uitgeverij:

KokBoekencentrum
KokBoekencentrum

Prijs:

€ 22,50
€ 22,50

Deel deze recensie