Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Juf van het jaar

  • Auteur: Corien Oranje
  • Illustrator(s): Marja Meijer
  • Serie: Juf Fiep
  • Jaar van uitgave: 2021
  • Pagina's: 48
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Columbus
  • ISBN: 9789085434573
  • Bestel nu

wie wordt de juf of meester van het jaar? juf fiep of meester bil? ‘ik!’ zegt meester bil. en hij zorgt er voor dat het een zooi wordt in de klas van juf fiep. hoe loopt dat af?

Inhoud

Het verhaal Juf van het jaar speelt zich af op een basisschool waar twee leraren strijden om de titel ‘juf of meester van het jaar’. Deze strijd gaat er nog al hard aan toe en zowel de juf en meester als de leerlingen ervaren hierbij verschillende emoties: boosheid, angst, verdriet en ook een hoop blijdschap. Deze diversiteit in de karakters en emoties zijn erg leerzaam voor de lezer. De wedstrijd is het rode draad door het hele boek heen en maakt het een origineel verhaal. Het verhaal is niet erg realistisch: dat wat de juffen en meesters doen om de wedstrijd te winnen, zal niet in het echt gebeuren. Het aantal personages blijft beperkt, het verhaal is hierdoor goed te volgen.

Vormgeving en illustratie

Het verhaal wordt ondersteund met een aantal zwart-wit illustraties. Sommige van deze illustraties zijn minimalistisch, anderen beslaan een hele pagina. Vanwege de simpliciteit van de illustraties ligt de focus op het verhaal. Het boek is hierdoor erg geschikt voor jonge lezers die snel worden afgeleid door gedetailleerd afbeeldingen.

Taalgebruik en christelijke karakter

Het boek heeft geen duidelijk christelijk karakter: er worden geen verwijzingen gemaakt naar de bijbel en ook het christelijk geloof komt niet op een andere manier ter spraken. De rivaliteit tussen de juf en meester vanwege de wedstrijd en acties die hieruit voortvloeien, kunnen gezien worden als een tegenhanger van de christelijke normen en waarden. Corien van Oranje heeft bij het schrijven van het boek gebruik gemaakt van korte zinnen en weinig moeilijke woorden. Enkele woorden staan in een ander lettertype geschreven om een bepaalde indrukking te geven.

Oordeel

Het boek Juf van het jaar bevat een origineel verhaal. De korte zitten en begrijpbaar taalgebruik maken het boek geschikt voor beginnende lezers. Daarnaast is het boek ook een aanrader om thuis of in de klas voor te lezen!

RMH