Je bent mijn moeder niet!

Anja Bout is een nieuwe serie gestart, Girls Alert. Het eerste deel is ‘Je bent mijn moeder niet!  Isabel is onrustig. Ze heeft het fijn bij tante Fem en oom Ruud, Tara en Janne, maar het zijn niet haar echte ouders en zussen. Dat beseft ze eens en te meer als ze met haar vriendinnen op kraambezoek gaat bij de kleine Sem. Ze hebben geen bloedband.

Goed, Vinchy, haar echte moeder, kon niet voor haar zorgen. Maar toch… het is en blijft haar moeder en het kan heel goed dat ze in de vijf jaar dat Isabel niet meer thuis woont, is veranderd. Isabel moet er steeds aan denken en dan ontstaat er een plan in haar hoofd. Ze is inmiddels geen klein kind meer, het moet toch mogelijk zijn dat… Nee, ze gaat niet overleggen, ze gaat het gewoon doen: de herfstvakantie doorbrengen bij Vinchy. Oom Ruud en tante Fem vinden het niet een heel fijn idee, maar ze stemmen toe.

Maar eerst gaat ze nog samen met haar vriendinnen Maura, Jenthe en Liv, shoppen op Hoog Catherijne. Ze hebben dikke pret, tot ze een jongen een HEMA-tas van iemand zien stelen en een andere jongen, die bij hem hoort, die later zien terugbrengen en het geld incasseren. De lol is er een beetje af en al snel besluiten Maura, Jenthe en Liv naar huis te gaan, en Isabel naar Vinchy.

Al snel komt Isabel tot de conclusie dat de situatie bij Vinchy niet zo goed is al ze had gehoopt. Maar ze houdt zich kranig en is vastbesloten er het beste van te maken. Maar dan hoort ze dat er regelmatig een jongen bij Vinchy logeert: Deef. En als ze hem ziet, is ze verbijsterd. Het is een van de jongen die de tas had gestolen! Niet veel later ontmoet ze ook Ron, zijn vriend en de jongen die de inhoud van de tas had teruggebracht.

Steeds meer begint Isabel te twijfelen of het wel zo’n goed idee was om bij Vinchy te logeren. Helemaal als Ron haar dwingt mee te doen met hun duistere praktijken en ze een luiertas terug moet brengen. En daar blijft het niet bij. Ze willen dat ze nog een keer ‘mee op stap’ gaat en hoewel ze niet wil, ze kan niet anders dan meegaan. Maar in de winkel weet ze zich los te rukken en dan staan opeens haar vriendinnen voor haar. Als ze weer een beetje bekomen is van alles, besluit ze met haar vriendinnen mee te gaan naar huis, naar oom Ruud en tante Fem.

Eenmaal daar vertelt ze alles. Ook dat bij Vinchy wonen geen optie is. Vinchy is haar moeder… en toch ook weer niet. Heel erg ingewikkeld, maar ze zal ermee moeten leren omgaan. Gelukkig hoeft dat niet alleen, benadrukt tante Fem. God zal haar daarbij helpen.

Je bent mijn moeder niet! bevat veel ingrediënten van een goed meidenboek: het is eigentijds, vlot geschreven en heeft tegelijk enige diepgang. Daarbij is Isabel een echte puber. Ze heeft haar vragen, is niet al te veel met het geloof bezig, doet veel via de telefoon en haar vriendinnen, Maura, Jenthe en Liv, zijn alles voor haar. Dat geeft haar iets realistisch en maakt dat meiden van een jaar of dertien zich waarschijnlijk wel in haar kunnen herkennen.

Vooral het eigentijdse is sterk; de appjes, berichtjes, modern taalgebruik en de hobby van Isabel – handletteren – zorgt ervoor dat het verhaal aansluit op het leven van veel andere tienermeiden. Ook is het taalgebruik modern, vooral door de vele Engelse woorden en zinnetjes. De onderwerpen pleegzorg, biologische ouders vs. pleegouders, stelen – liggen, denk ik, wat verder af van de doorsnee tiener, maar maken het boek daardoor misschien juist interessant.

Wel legt de auteur het er af en toe een beetje te dik bovenop en krijg je het gevoel dat ze een beetje té hip wil zijn. Moderne woorden en populaire zegswijzen zijn goed, maar het moet niet to much worden en bij het lezen van sommige uitdrukkingswijzen fronste ik wel mijn voorhoofd (denk aan ‘met een dot nieuwsgierigheid in haar stem’ of ‘hufter’).

Ook is het over het geheel genomen nogal eenvoudig geschreven, waardoor ik me afvraag of meiden van dertien jaar en ouder het niet te kinderachtig vinden. Ten slotte blijft ook de spanning die achterop het boek wordt beloofd een beetje afwezig, want écht spannend vind ik het nergens worden. Gelukkig maakt de rest dat wel goed.

Samengevat een eigentijds, vlot boek over echte vriendinnen die elkaar door dik en dun steunen, dat nieuwsgierig maakt naar het volgende deel.

Het tweede deel in deze serie is: Hoe zuur is suiker, Girls Alert2.

DH

 

 

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Je bent mijn moeder niet!

Jaar van uitgave:

2017

Aantal pagina’s:

230

Uitgeverij:

De Banier

Prijs:

12.95

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.