Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Jacht

  • Auteur: Simone Foekens
  • Illustrator(s): Melanie Broekhoven
  • Jaar van uitgave: 2012
  • Prijs: 8.50
  • Pagina's: 122
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 9789033124747

Jacht is het verhaal van de eeneiige tweeling Tim en Sil. Ze zijn nét verhuisd van een flat uit Den Haag naar een huis, dichtbij een bos en heidevelden. Daar ontdekken ze het geo-cachen, het via coördinaten en een gps op zoek gaan naar een schat. Dit wordt een nieuwe hobby van de jongens en ze gaan regelmatig op zoek naar een schat.

Op school horen ze er gauw bij, en Sil raakt bevriend met Lindy, die in de stad bij een kledingwinkel werkt. Al zijn ze naar een dorp ver van Den Haag verhuisd, het is er minstens zo crimineel. Regelmatig worden er overvallen gedaan in de stad en zelfs Lindy maakt een overval mee in de winkel waar ze werkt. Het valt de jongens in de logboekjes van het geo-cachen op dat een zekere Stumkavib er ook actief mee is. Ze verbazen zich over die eigenaardige naam.

Tim baalt ervan dat Sil bevriend raakt met Lindy. Dat is ook wel begrijpelijk, omdat de tweeling eigenlijk altijd alles samen deed. Als Sil en Lindy weer ‘s op pad gaan, wil Tim niet mee. Sil en Lindy gaan op pad en ontdekken dat er verband is tussen codes in de logboekjes en de overvallen. Precies op dat moment worden ze opgepakt door Stumkavib. Ondertussen is Tim alleen thuis, hij snapt niet dat ze zo lang wegblijven, totdat hij een sms van Lindy krijgt met coördinaten…

Simone Foekens heeft een uitgesproken voorkeur voor ‘technische onderwerpen. Ze schreef eerder al een boekje over FLL, de First Lego League, een wedstrijd met technisch Lego (Teamwork), een boek over de gevaren van het gamen in een virtuele wereld (PC Privé), en ook in ‘Jacht’ staat een ‘technisch onderwerp’ – gps & geo cachen – centraal. Ik denk dat vooral jongens zullen dit erg leuk vinden, geen softe onderwerpen, geen boek over typisch meidenonderwerpen, maar een technisch item als onderwerp van het boek. Dat valt op en daarin onderscheidt ze zich.

Foekens heeft er een spannend avontuur van gemaakt met grappige personages: De eeneiige tweeling met wat daarbij komt kijken, de tosti-leraar, de kledingwinkel. Ze zoekt niet naar ingewikkelde of ‘gewilde’ onderwerpen. De korte titel ‘Jacht’ is echt des ‘Den Hertog’. Hans Mijnders is lang geleden begonnen met een-lettergrepige titels en vond navolging. Jacht heeft hier een mooie dubbele betekenis en past goed.

Simone: doorgaan met schrijven! Je hebt originele onderwerpen en kunt spannend schrijven.

Dit boek is helaas niet meer leverbaar.

Lotte las dit boek in dezelfde week als ‘Fietsendieven’ van Ineke Kraijo. Ze vond ‘Jacht‘  en ‘Fietsendieven’ wel op elkaar lijken, maar ‘Jacht’ vond ze leuker omdat er meer in gebeurd. En een boek met tweelingen is natuurlijk ook leuk. Omdat Sil verliefd wordt, zijn de twee jongens ineens minder vaak samen. Ik had er nooit aan gedacht hoe dit werkte bij tweelingen.

AP