Boekdetails

0 - 6 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Ila’s vrienden

  • Auteur: Dani van Doorn
  • Illustrator(s): Ilaria Conalbi
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 14.90
  • Pagina\'s: 32
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Aldo Manuzio
  • ISBN: 9789492600097

Ver, heel ver hier vandaan aan de rand van de zee staat een grote witte vuurtoren…Deze prachtige eerste zin geeft direct de sfeer aan van dit prentenboek. Zowel de tekst als de illustraties ademen een sprookje, een droom. Mijn zevenjarige zoon luisterde van begin tot eind geboeid naar Ila’s avonturen.

Inhoud: De avond voordat Ila voor het eerst naar school gaat, brengt haar moeder haar naar bed. Ila vraagt zich af hoe ze vrienden kan maken. Mama pakt een voorleesboek en leest het ene verhaaltje na het andere. Over een kameleon, een olifant, een sprinkhaan. Over vissen, een zwaan en wolven. Ila valt in slaap en beleeft alle verhaaltjes mee. Ze leert dat je jezelf kunt aanpassen aan anderen, maar niet te veel. Tegen een hengelvis zegt ze eerlijk dat ze zijn tandjes niet mooi vindt, maar zijn lampje wél! Als Ila wakker wordt zegt ze tegen haar moeder: ‘Mama, ik wil naar school, want vannacht heb ik geleerd hoe ik vrienden moet maken!’

Illustraties: De illustraties zijn vrij donker, hierdoor is op een aantal pagina’s de tekst wat lastig leesbaar. Maar de donkere afbeeldingen hebben duidelijk een doel. Hierdoor komt de prachtige lichtinval naar voren. Het licht dat schijnt op Ila’s gezichtje, het zonlicht door de bomen, de sterren, een lampion. Het geheel zorgt voor een sprookjesachtige sfeer. De lezer wordt meegezogen in Ila’s dromen en vraagt zich aan het einde af ‘Was het echt? Of was het een droom?’ De illustraties maken de lezer extra nieuwsgierig naar het antwoord op deze vraag.

Tekst/taalgebruik: De teksten zijn wel wat lang. Voor een zevenjarige prima te doen, maar voor een kleuter te lang om de aandacht vast te houden. Omdat Ila voor het eerst naar school gaat zou je denken dat juist kleuters wel de doelgroep zijn van dit boek.

Uiterlijk: Het boek is gebonden met een glanzend omslag en ook hoogglans pagina’s in het binnenwerk.

Doelgroep/oordeel: Het prentenboek Ila’s vrienden past prachtig bij het thema van de ‘Vriendschap vieren’.

NW

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE