Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Ik had een vriend in Gaza

  • Auteur: Valerie Zenatti
  • Jaar van uitgave: 2014
  • Prijs: 6.99
  • Pagina's: 172
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Callenbach
  • ISBN: 9789026621024

Dit boek wil je gelezen hebben: De 17-jarige Tal uit Jeruzalem wil iets doen, nadat er opnieuw een zelfmoord-aanslag bij haar in de buurt is geweest. Ze schrijft een brief, stopt die in een fles en laat die door haar broer in Gaza neerleggen. Zo hoopt ze contact te leggen met ‘iemand’ in Gaza. Tot haar stomme verbazing reageert een jongen, onder de naam ‘Gazaman’. Eigenlijk wil hij helemaal geen contact, maar Tal houdt vol. En zo ontstaat er een bijzonder contact tussen een joods meisje in Jeruzalem en een Palestijnse jongen in Gaza. Niemand weet ervan.

Dit boek wordt verfilmd onder de titel ‘Une bouteille a la mer’. Hopelijk gaat de film ook in Nederlandse filmhuizen draaien! Het verhaal gaat over de vriendschap tussen een Israëlische jonge vrouw en een jongen uit Gaza.

Tal hoopt door dit contact op HOOP, ooit moet er toch vrede mogelijk zijn tussen Joden en Arabieren in Israel/Palestina?

Ook jij hoort misschien dagelijks op de radio/TV over strijd in Israel, over intifada, Gaza, zelfmoordaanslagen, maar het is ver weg, in Israël. Met dit boek komt het heel dichtbij. Ook jongens en meisjes van jouw leeftijd hebben met dit probleem te maken. Alleen….ze wonen niet in het veilige Nederland, maar in oorlog, in Israël, in Gaza.

Een heel bijzonder en actueel boek, dat je gelezen wilt hebben…

Voor alle jongeren met meer belangstelling dan alleen hun eigen ‘gedoetje’. Ergens in de wereld lopen jongeren rond, die ook zo graag ‘s – net als jij –  in vrede en veilig, zonder bang te zijn, over straat zouden willen lopen.

Mirthe (14 jr.) vindt het een ‘geweldig boek’. Ik heb het met veel plezier gelezen en vond het jammer dat het boek uit was.

Laura (15 jr.) Heftig dat dit soort dingen elke dag nog gebeuren. Ik vind het interessant om te lezen hoe het er in Israël aan toe gaat. Ik vond het wel geloofwaardig, want dit soort dingen gebeuren volgens mij best wel vaak. Dat Tal contact zoekt met iemand in Gaza , kan ik me wel voorstellen. Want je wilt weten hoe ‘de andere kant’ reageert. Ik weet niet of ik wel in Israël zou willen wonen, want de oorlogsdreiging is altijd dichtbij. Alleen als je Joods bent, is het voorstelbaar.

AP

 

Koop dit boek in de plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE