Mathilde voelt een leegte in haar leven, maar kan er geen woorden aan geven. Ze doet niet met alle feesten van de zigeuners mee. Dat is niet alleen omdat ze ziek is en er de energie niet voor heeft, maar ze wordt er ook niet gelukkig van. Maar waar is geluk dan wel te vinden? Vaak zit ze op het trapje van de woonwagen na te denken over die vraag. Hoe moet ze meer over God te weten komen? Totdat op een zondag meester Hervey naar het kamp komt en aan Mathilde meer over zijn Zaligmaker vertelt. Kan ze daarin echt geluk vinden?
Vormgeving en illustraties
De buitenkant van het boek laat met zowel de titel als de illustratie zien dat dit boek over een zigeunermeisje gaat. De illustrator heeft met veel details geschilderd en heeft gevoel voor sfeer. Ook in het binnenwerk komen deze gekleurde kunstwerken terug. Deze passen bij de tekst en geven soms wat ondersteuning bij het maken van een voorstelling van de omgeving van het woonwagenkamp.
Taalgebruik
Het taalgebruik is eenvoudig en hier en daar wat simplistisch. Er worden veel korte woorden gebruikt en de zinslengte is ook goed te doen voor deze leeftijd. Er wordt veelal weinig ruimte gelaten voor de eigen invulling door de lezer. Wellicht had het principe show, don’t tell wat meer toegepast kunnen worden. Het verhaal wordt soms te beschrijvend. Op andere plaatsen is de tekst juist weer levendig door de dialogen die gebruikt worden.
Christelijke karakter
In dit boek draait het om het christelijk geloof. Dat blijkt logischerwijs uit ieder hoofdstuk. Er worden veel Bijbelteksten en liederen gebruikt.
Doelgroep
Dit boek is te lezen door kinderen vanaf een jaar of 8. De indeling in korte alinea’s maakt de tekst overzichtelijk voor deze jonge lezers.
Bijzonderheden
De inhoud van dit boek is afkomstig uit De zigeunerin van Sherwood, geschreven door Anthony Hervey.
Leesbeleving en leesplezier
Dit boek leest makkelijk en vertelt de lezer een mooi en leerzaam verhaal. Een waardevol boek!
RvL