Het koppige ezeltje

‘Het kerstverhaal door de ogen van een ezeltje’ staat er in de flaptekst, en dat klopt precies. Ezeltje krijgt mee dat Maria bezoek krijgt van de engel, ziet haar buik steeds dikker worden en draagt haar uiteindelijk naar Bethlehem. Daar wordt het kindje geboren en in zijn voerbak gelegd. Dat vindt hij maar niks, maar als er herders en ‘mannen op kamelen’ op bezoek komen, realiseert hij zich dat het baby’tje misschien wel echt een koning is.

Vormgeving en illustraties
Het boek is niet ingebonden, maar is geniet. Dat houdt de prijs laag, maar geeft het de uitstraling van een brochure. Het kleurgebruik is warm en sfeervol. De achtergronden hebben textuur, wat de illustraties diepte geeft. De illustraties zelf zijn grotendeels opgebouwd uit simpele vormen: Ezeltje heeft een rechthoek als lijf, Jozefs baard is een halve cirkel. De illustraties zijn vrij eenvoudig, het is niet zo dat je nieuwe details blijft ontdekken.

 Taalgebruik
Het taalgebruik is verzorgd en speels en sluit goed aan bij peuters en kleuters. De verdeling tekst – illustraties is mooi in balans.

Christelijke karakter
Dit is een origineel boek over het bekende kerstverhaal.

Doelgroep
Geschikt om voor te lezen aan peuters en kleuters.

Leesbeleving en leesplezier
Ezeltje is lief, naïef en een beetje eigenwijs. Het heeft iets vertederends dat het kerstverhaal vanuit zijn perspectief wordt verteld. Als je meer van realistische vertellingen houdt, is dit boek minder geschikt.
De schrijver wijkt hier en daar af van de Bijbeltekst. Zo wonen Maria en Jozef al samen als Maria bezoek krijgt van de engel en komen de wijzen op bezoek in de stal (in plaats van het huis).
In de tekst staan vooral de gebeurtenissen van het kerstverhaal centraal, niet de betekenis.

MV

https://christelijkekinderboeken.kameel.nl/producten/ongecategoriseerd/koppige-ezeltje-softcover:9789087820992

Boekgegevens

Titel:

Het koppige ezeltje

Jaar van uitgave:

2022
2022

Aantal pagina’s:

31
31

Uitgeverij:

Buddy Books
Buddy Books

Prijs:

€ 7,99
€ 7,99

Deel deze recensie