Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Hendrick, de Hollandsche Indiaan

  • Auteur: Bianca Mastenbroek
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Prijs: 15.95
  • Pagina\'s: 378
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Vier Windstreken
  • ISBN: 9789051166279

Het is 1659. Nederlandse pioniers trekken naar het nog onontgonnen Amerika. De titel roept al meteen vragen op: Hendrick, de Hollandsche indiaan. Dat kan toch helemaal niet? Dit historische verhaal gaat over de strijd tussen de ‘vrome Hollanders’ en de ‘barbaarse indianen’. Maar klopt dat beeld wel?

Inhoud

Deze historische roman vertelt het verhaal van de zestienjarige Hendrick Pels. Samen met zijn vader en jongere broertje Evert reist hij af naar fort Esopus, in Nieuw-Nederland. In die tijd werd Amerika ontdekt en werden de oorspronkelijke bewoners, de indianen, verdreven van hun land. De Nederlanders wilden de vruchtbare grond voor zichzelf hebben. Dat zorgde voor veel problemen tussen de vrome Hollanders en de barbaarse indianen.

Hendrick is een gevoelige jongen en klein van stuk. Dat krijgt hij vaak te horen. Zijn broertje Evert is veel stoerder. Hendrick merkt aan alles dat zijn vader trots is op Evert en niet op hem. Evert is stoer, houdt van geweld en wapens en wil niets liever dan alle indianen doden. Hendrick vindt dat allemaal maar verschrikkelijk. Toch wil hij zich bewijzen en raakt zo onbedoeld verzeild in de oorlog tussen de Nederlanders en de indianen. Hij maakt gruwelijke dingen mee, maar ook mooie dingen. Niet alleen oorlog, maar ook liefde speelt een belangrijke rol in het boek. Door alles wat Hendrick meemaakt, begint hij zich te realiseren dat het verschil tussen goed en kwaad heel moeilijk te bepalen is. Het ligt er maar net aan bij welke groep je hoort.

Vormgeving

Hardcover. Voor- en achterin landkaarten van Nieuw-Nederland. Bij de ‘Verantwoording’ achter in het boek staan nog meer landkaarten en afbeeldingen.

Illustraties

Historische landkaarten en overige afbeeldingen in zwart-wit. 

Taalgebruik

Ouderwets taalgebruik, past bij de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Na een paar hoofdstukken ben je eraan gewend.

Veel indianentaal, waarbij sommige namen en woorden lastig uit elkaar te houden zijn. Op den duur herken je de woorden.

Hendrick is christelijk opgevoed en handelt daar ook naar. Het geloof van de indianen komt ook uitgebreid aan bod. De verschillen en overeenkomsten worden op een mooie manier zichtbaar gemaakt.

Doelgroep

Young adult. Het boek is ook zeker geschikt voor volwassenen.

Oordeel

Het is een prachtig historisch verhaal, waarbij emoties een belangrijke rol spelen. Het gaat over onzekerheid, oorlog, vriendschap, liefde, keuzes maken. Als lezer zit je meteen in het hoofd van Hendrick. Alles wat hij voelt, denkt en ziet, ervaar je als lezer ook.

Je moet wel van dikke pillen houden, want het boek telt bijna 400 pagina’s.

Het is niet geschikt voor kinderen op de lagere school, daarvoor is de thematiek te heftig en complex en zijn sommige gebeurtenissen te gruwelijk.

Lees over dit onderwerp ook Manhatan van Rob Ruggenberg.

+ mooi geschreven, fraaie beeldspraak en goede dialogen

soms iets te gedetailleerde informatie over de gebruiken van de indianen

HK