Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Held!

  • Auteur: Anita de With-Hak
  • Illustrator(s): Jan den Ouden
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 5.95
  • Pagina\'s: 77
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Om Sions Wil
  • ISBN: 9789463350549

Held! is het verhaal van Jarno, die enorm wordt gepest door zijn klasgenoot Chris. Hij laat er op school en thuis niks van merken hoe erg hij dit vindt. En zijn juf heeft niks door. Jarno trekt zich na schooltijd terug om met zijn vriend Kevin om te gaan vissen. Een moment om rust in zijn hoofd te krijgen. Maar ook daar komt Chris opdagen. Het verhaal van een jongen die zichzelf overwint.

Inhoud: Jarno groeit op in een liefdevol gezin bij ouders die aandacht en begrip voor hem hebben. Maar toch kan hij hen niet vertellen hoe hij op school gepest wordt. Hij heeft een uitlaatklep in het vissen met Kevin, de beste vriend die hij heeft. Zijn klasgenoten kunnen niet tegen Chris op en laten toe dat hij Jarno blijft pesten. En juf heeft niks door…

Als hij bij een viswedstrijd een beker wint is hij apetrots en neemt de mooie beker mee naar school. Maar ook daar is Chris. Gelukkig zijn er nu klasgenootjes die meehelpen. Maar juf heeft nog steeds niks door. Maar als Chris ook in de naschoolse rust van Jarno verschijnt, worden de twee vrienden boos. Dan gebeurt er iets. Chris glijdt uit op de stijger en belandt in het water. Wat doet Jarno?

Maar Chris komt niet boven water. Haalt hij een flauwe grap met hen uit? De golfjes op het water worden steeds kleiner. Jarno krijgt een raar gevoel in zijn boek. Dit is niet goed. Wat als Chris niet meer boven water komt? Dan zal hij nooit meer last hebben van dat gepest. Dan zal…

De auteur laat geloofwaardig de innerlijke strijd van Jarno zien. Bij het pesten, bij het zien van Chris die in het water valt en later bij de strijd om vergeving. Dat dit niet niet vanzelf gaat… NEE! schreeuwt Jarno. (…) Dat doe ik echt niet! Ik ga niet naar die.. die…’ Je ziet de gevolgen van het pesten. Ook als er niks aan de hand is, is Jarno bang voor zijn klasgenoten. ‘Onwillekeurig krimpt Jarno iets in elkaar’.

Vormgeving/Illustraties: Een verzorgd uitgegeven boekje met een prettige lay-out,  fijn helder lettertype. De omslagillustratie en titel geven het verhaal al weer. Lijken de jongens op het omslag jonger dan in het verhaal?

Oordeel: Een verhaal dat naadloos past bij het thema vriendschap vieren. Kan dat met dit verhaal? Zeker!

Doelgroep: Voor j/m 8+, AVI E5, groep 6.

+ Inlevend verhaal

Omslagillustratie. Kinderen lijken jonger dan in verhaal.

AP

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE