Gaat Thijs op het ijs?

Op een winterse morgen ontdekt Thijs dat er die nacht een flink pak sneeuw is gevallen. Samen met papa gaat hij naar buiten. Wat hebben ze een plezier met sneeuwballen gooien, sleetje rijden en een sneeuwpop maken! En als het later ook gaat vriezen, mag hij met zijn nieuwe schaatsen het ijs op. Wanneer in het gezin baby Roos wordt geboren, mag Thijs op school trakteren. En dan opeens gaat het dooien en verdwijnt het ijs. Maar heeft Thijs dat wel in de gaten als hij met zijn step naar buiten gaat?

Vormgeving en illustraties
Het boek heeft een sfeervolle omslag met een aantrekkelijke kleurenafbeelding van Thijs op zijn step bij het ijs. In het boek staan veel kleine tekeningen die goed bij het verhaal aansluiten. Het boek is opgedeeld in 13 vrij korte hoofdstukken. Elke zin staat op een nieuwe regel.

Taalgebruik
Het verhaal is geschreven in een heel toegankelijke stijl. Het taalgebruik is redelijk eenvoudig en er is een goede afwisseling tussen beschrijvingen en dialogen. De uitgever heeft leesniveau AVI-E4 toegekend.

Christelijke karakter
Het verhaal speelt zich af in een warm, christelijk gezin. Op een vrij natuurlijke en soms speelse manier wordt het geloof regelmatig in het verhaal verwerkt. De Heere wordt gedankt voor een nieuwe dag maar ook voor de sneeuw. Papa dankt voor de geboorte van baby Roos. Maar hij bidt ook om een nieuw hartje voor Roos. Deze geloofsopvatting maakt dat het boek met name herkenbaar is voor reformatorische gezinnen.

Doelgroep
Vanwege de toekenning van een AVI-niveau lijkt het boek bedoeld voor kinderen in groep 4. Maar de avonturen van de 4-jarige Thijs maken het meer geschikt als voorleesboek voor kleuters vanaf 4 jaar.

 Bijzonderheden
Bij het colofon staat vermeld dat deze uitgave geschreven is op leesniveau AVI-M6, terwijl op de omslag AVI-E4 staat vermeld. Een slordigheid van de uitgever.

Leesbeleving en leesplezier
Alle winterse elementen in het boek maken het aantrekkelijk om te lezen in de winter. Met name geschikt om voor te lezen aan kleuters, thuis of op school.

DvdG

Boekgegevens

Titel:

Gaat Thijs op het ijs?

Jaar van uitgave:

2022
2022

Aantal pagina’s:

75
75

Uitgeverij:

Gebr. Koster
Gebr. Koster

Prijs:

€ 9,95
€ 9,95

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.