Boekdetails

0 - 6 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Ferm

  • Auteur: Thirza van Schie
  • Illustrator(s): Hanneke van der Meer, Saskia van Damme
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Prijs: 13.95
  • Pagina's: 36
  • Uitgeverij: Fraai
  • ISBN: 9789082680317

Ferm is het eerste boek van Thirza van Schie, bekend van Lentezoet. Het jongetje Ferm uit dit boek is gebaseerd op haar oudste zoontje en zal voor veel vaders en moeders een herkenbaar beeld schetsen van het sterke willetje van hun eigen zoon of dochter.

Ferm is een heel enthousiast, gevoelig jongetje dat HEEL grote ideeën heeft, maar ook HEEL boos worden en soms HEEL verdrietig kan zijn. Eigenlijk ook heel logisch, want Ferm is een jongetje dat nooit iets half doet. Het zusje van Ferm vindt dat soms best lastig, dat Ferm alles zó groots doet. Ze wil dan ook niet altijd met hem spelen.

Zo bedacht Ferm op een keer dat hij een kasteel kon bouwen met tien haaien in de gracht, een prachtig groot kasteel van stoelen en een tafelkleed. Totdat.. zijn zusje per ongeluk over een haai struikelt en de hele toren instort. En als je net als Ferm HEEL boos wordt, dan ziet dat er ongeveer zo uit:

Dan gil je heel hard. Dan word je heel rood. Dan kijk je heel woest en dan zeg je soms hele boze dingen, zoals ‘stommesuffesukkelaardappelappelflap!’

 Want eigenlijk mag Ferm niet schelden van zijn moeder, maar daar denkt hij altijd net iets te laat aan.

Maar de haai vindt dat Ferm nu wel iets te boos wordt en helpt hem om niet boos te zijn, maar boos te hebben! En hoe je je boosheid dan oplost? Dat legt de haai HEEL goed aan Ferm uit.

Een onwijs vertederend boek waar ik iedere keer steeds enthousiaster over en van word. Vanaf de allereerste kennismaking met Ferm herkende mijn zoontje (5) zichzelf in hem en sindsdien gebruikt hij bij sommige boze buien Ferm al als voorbeeld door oplossingen van Ferm te gebruiken!

Door de luchtige manier van schrijven en het humoristisch beschrijven van de situaties, kunnen kleine driftkikkertjes lachen om Ferm en herkennen ouders met een lach en ontroering het karakter van temperamentvolle, lieve kinderen.

Een groot boek met prachtige kleuren en voorzien van werkelijk schitterend uitgewerkte illustraties van Hanneke van der Meer. Een echte aanrader!

AO