Fars de grondgraver

Fars leeft met zijn oom onder de grond. Daar eet hij glibberdingen, torren en blubberige soepsmurrie. Als zijn oom droomt dat Fars de mooiste plek vindt om te wonen, met het lekkerste eten, gaat hij op pad. De reis is avontuurlijk: door het donker, via een gevangenis, naar een plek vol licht. Met een Koning die iedereen nodigt om er ook te komen wonen. Het is de beste ontdekking ooit.

Vormgeving en illustraties
Een typisch prentenboek kun je Fars de grondgraver moeilijk noemen, ook al bestaat iedere spread (2 pagina’s naast elkaar) uit een grote, kleurrijke illustratie. Er is simpelweg te veel tekst voor.
Die tekst vertelt het verhaal, de illustraties zijn er ondersteunend aan. Ze maken het verschil tussen het oude en nieuwe leven duidelijk zichtbaar.

Taalgebruik
Door de vele tekst, met soms typische uitdrukkingen (‘Fruitig Fruit’, ‘Terugverschijnt’, ‘Gevangensluit’, ‘Wegverdwijn’) is dit boek wat minder geschikt voor jonge kinderen – al zou het met wat aanpassing kunnen worden voorgelezen. De taal is fantasierijk, maar ook wat simpel.

Christelijke karakter
Het verhaal van Fars is een metafoor voor een leven met God. Dat ligt er niet dik bovenop, maar de tocht van het duister naar het koninkrijk vol licht maakt dat duidelijk. Opvoeders hebben n.a.v. het boek aanknopingspunten genoeg om over door te praten.

Doelgroep
Fars de grondgraver is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8, maar kan ook prima worden gebruikt op (zondag)scholen en clubs.

Bijzonderheden
Dit boek werd door Anneke Doest eerder opgevoerd als kindertheater en heette een ‘modern sprookje’.

Leesbeleving en leesplezier
Het typische taalgebruik maakt het boek leuk om te lezen. De woordenbrij haalt wel de balans tussen beeld en tekst uit het boek. Maar de vondst van het nieuwe koninkrijk met zijn geweldige koning maakt veel goed.

 

PB

Boekgegevens

Titel:

Fars de grondgraver

Jaar van uitgave:

2020

Aantal pagina’s:

44

Uitgeverij:

Scholten

Prijs:

€ 16,95

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.