Eten met dolk en sabel

Hou je van een grappig, spannend, avontuurlijk, fantasievol boek. Zoek niet verder, maar lees dit eerste deel van de vrolijke serie ‘Piratenkostschool De Boekenier’.

Een piratenverhaal, maar dan niet op zee. Hoe kan dat? Omdat de piraten van De Kielzog onder leiding van Kapitein de piratencode hebben doorbroken. Hiervoor worden ze met de strengste straf gestraft en mogen de zee niet meer op. Wat een ramp. Wat nu?

Gelukkig bedenkt Kapitein een slim plan. Ze worden landpiraten. En zo gaan ze op een eiland wonen. Aan de Eindelozeweg nummer 98765 kunnen ze voor een prikkie in een ‘spookhuis’ wonen. Ze beginnen een school voor landpiraten. Natuurlijk zijn ze niet zo dom om dat aan de ouders te vertellen. Die denken dat hun kinderen leren over het buitenleven, over de natuur en veel aan sport doen.

Vormgeving en illustraties
Het vrolijke kleurrijke omslag van Gurli Feilberg past naadloos bij dit vrolijke verhaal. In de rest van het boek zijn zwart-wit illustraties opgenomen die het verhaal ondersteunen. Het boek heeft een prettige lay-out met een rustige bladspiegel.

Taalgebruik
Soepel en vlot geschreven, met veel humor en grapjes waardoor je graag doorleest. Er is genoeg te beleven met de piraten: Een spannend avontuur op zee, de veroordeling door de rechtbank. De namen van de piraten zijn leuk gevonden, Tjief Ensjenier, de tweeling Bak en Stuur, Riekus Roer. En natuurlijk de belangrijke ambtenaren waarmee ze te maken krijgen met namen als P.A. Pier en V.R. Gunning. De piraten hebben hun eigen manier van praten, als ‘Alle ooglapjes aan de waslijn’.

Christelijke karakter
Het christelijke karakter in dit fantasievolle avonturenverhaal is niet terug te vinden in gebed/ bijbellezen, wel subtiel in de manier van omgaan. De piraten lossen op hun eigen piratenmanier ruzietjes op. Iedereen hoort erbij en pesten wordt niet getolereerd. Al moeten ze eerst wel doorhebben dat dat gebeurt. Kinderen ontdekken in dit boek dat iemand pesten niet zomaar kan.

Doelgroep
Dit boek zou in alle klassen van groep 6-8 moeten liggen. Wat zullen kinderen genieten van de avonturen en de humor.

Leesbeleving en leesplezier
Een aanrader voor alle kinderen vanaf 9 jaar, voor alle bibliotheken van basisscholen. Met een verhaal als dit krijg je kinderen wel aan het lezen. Gelukkig is het tweede deel ook al uit ‘De toren van Hoesbasbas’. Die wil je ook lezen!

AP

 

 

 

 

 

 

https://christelijkekinderboeken.kameel.nl/producten/boeken/kinderen-en-young-adult/6-9-jaar/leesboeken/eten-met-dolk-en-sabel:9789085434764

Boekgegevens

Titel:

Eten met dolk en sabel

Jaar van uitgave:

2022
2022

Aantal pagina’s:

128
128

Uitgeverij:

Columbus
Columbus

Prijs:

12.99
12.99

Deel deze recensie