Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Dwarrelletters

  • Auteur: Simone Foekens
  • Illustrator(s): Melanie Broekhoven
  • Jaar van uitgave: 2013
  • Prijs: 8.90
  • Pagina's: 119
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 9789033125713

Dwarrelletters….moeilijk lezen he! Ja, het is heel lastig als je dyslectisch bent, dan dwarrelen de letters steeds voor je ogen, zo verwarrend. Dwarrel, verwarrend, dwarrelletters…help! Ik word zelf bijna dyslectisch!

Simone Foekens gaat in dit boek ‘Dwarrelletters’ verder met de kinderen uit de klas van de chaotische meester Vogel, een leuk typetje. Meester is inmiddels vader geworden en komt niet altijd even uitgeslapen uit bed én verwart soms zijn thuis-spullen met zijn schoolspullen wat komische situaties oplevert. Groep acht kan het wel waarderen.

In dit boek zijn weer andere kinderen hoofdpersoon, een leuke manier om nog lang over dezelfde klas te schrijven. Hadden we in ‘Gedropt’ al kennisgemaakt met Gabriel, Chris en Nathalie, en in ‘Teamwork’ met Mark, Lieke en de kleine Jochem en oma Zuurtje, in dit deel zijn Maartje, Tim en Jozien hoofdpersoon. En ook oma’s en opa’s spelen in dit boek een belangrijke rol, oma Zuurtje wordt zelfs als oma geadopteerd door Jozien. Oma Zuurtje woont in hetzelfde bejaardentehuis ‘Avondrood’ als de oma van Maartje en de opa van Tim.

Maartje is dyslectisch, heel erg lastig vindt ze dat. Het is niks aan om ‘Een reep is gezond’ te lezen, als er ‘Een peer is gezond’ moet staan. Vooral niet als zelfs de meester gaat lachen!

Maartje, Tim en Jozien komen regelmatig in het bejaardentehuis. Tim vertelt dat zijn opa zo somber is geworden na het overlijden van zijn oma. Maar Maartje ontdekt ook iets héél anders over opa. Ze herkent ineens iets!

En dan gebeurt er ineens van alles en opa is weg…

Een vlot geschreven verhaal voor kinderen vanaf 9 jaar. Leuk is dat Simone het onderwerp mooi verpakt en geloofwaardig neerzet. De kinderen die ‘Gedropt’ ook gelezen hebben, snappen waar opa is. De personages in het verhaal worden goed neergezet met echte natuurlijke eigenschappen. Dat maakt het leuk om te lezen. Alleen Tim gebruikt wel érg moeilijke woorden met zijn terugkerende ‘analfalexie’….

Ik ben heel benieuwd welke kinderen er nog meer in de klas van Meester Vogel zitten. Het levert vast nog meer leuke leesboeken voor kinderen vanaf groep 5 op.

De EigenWijze Kinderen (2014) hebben genoten van dit boek. Lees hieronder hun reacties:
ik me een beetje kan voorstellen wat het is om dyslexie te hebben (Thomas M., groep 6)
– ik dyslexie heb! (Douwe, groep 6)
– ik het leuk vond dat de meester te laat was. (Thomas, groep 5)
– ik het een heel leuk boek vond en ik vind tekenen en lezen ook moeilijk (Myrthe, groep 5)
– ik het luek om dat het over dislekie gaat (Wessel, groep 5)
– ik heb zelf ook dylexi (Wouter, groep 5)
– Omdat de meester op zijn bips viel’ (Anne-Myrthe, groep 4/5)
– Het is een heel leuk humorboek’ (Monika, groep 4/5)
– omdat ik nu een beetje begrijp wat dyslexie is. Nu begrijp ik een meisje van mijn klas met dyslexie ook beter. (Nynke, groep 5/6)
– er veel leuke en grappige dingen in gebeuren en er een beetje spanning in zit. (Iris, groep 6)
– ik heb voor dit boek gekozen omdat er veel grappige stukjes in zitten. Bijvoorbeeld toen de meester in het water sprong om naar een hut te gaan en hij beloofd had om Maartje op te vangen. Maar toen viel ze toch in het water. (Larissa, groep 5/6)
– leuk boek, en omdat ik ook dyslexie heb snap ik het helemaal! (Daan, groep 5)
– Het is spannend, maar ook gewoon leuk. (Cynthia, groep 6)
– In een ander boek gaat het over dezelfde hoofdpersonen. Daarom vond ik het leuk om over dezelfde personen te lezen. (Peter, groep 6)
– het een spannend, maar ook grappig boek is en het laat ook zien hoe moeilijk het is dilexsie te hebben (Anouk, groep 5)

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE