Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

De opdracht

  • Auteur: Mirjam Schippers
  • Jaar van uitgave: 2015
  • Prijs: 9.95
  • Pagina\'s: 207
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789462781788

Een serieus jongerenboek over een dilemma waar je als gelovige jongere mee te maken kunt krijgen: verkering krijgen met een niet-christelijke jongere, terwijl je zelf wel gelooft. Kan dat? Is het een moeilijkheid, een uitdaging of een mogelijkheid, een kans?

Jill en de niet-gelovige Lars krijgen een relatie. Voor altijd of voor even?

Mirjam Schippers schreef als debutant een heel serieus eerste boek. Het verhaal van Jill, middelbare scholier, zet ze af tegen het verhaal van Jona. Net zoals Jona aan de slag moet met de ernst van God om het volk van Nineve te redden van de dood, van het leven in zonde, zo denkt Jill na over haar relatie met Lars. Kan ze een relatie aangaan met Lars, is het mogelijk, moet ze hem een kans geven, moet ze hier de tijd voor nemen, hoe lang dan? ‘Hoe was haar houding tegenover Lars? Wachtte ze vriendelijk af wat Lars zou doen? Of vertelde ze hem werkelijk over Gods oordeel, Gods haat tegen de zonde en dat het er echt toe deed wat hij koos?’

Jill worstelt hiermee. Ze doet haar verhaal bij twee jongens uit haar klas, met de ene is ze al bevriend sinds haar basisschooltijd, met de ander kan ze heel soepel praten. Met de meisjes uit haar klas deelt ze niet veel, die vertrouwt ze niet voldoende.

Met haar vader overlegt ze, met haar dominee. Lars wordt op een natuurlijke manier opgenomen in de jongerengroep in de kerk en Jill gaat met hem mee naar huis. Maar omdat Lars’ ouders destijds afscheid hebben genomen van het geloof, wordt het er daar niet makkelijker van. Jills aanwezigheid veroorzaakt zelfs ruzies bij Lars thuis.

Gaandeweg Jill’s nadenken en ‘strijd’ moet ze op school een presentatie houden, waarbij ze kiest voor het onderwerp: ‘verliefdheid/relatie met een niet-christen’. En tijdens deze opdracht vertelt ze wat ze uiteindelijk gekozen heeft en waarom. Dat is tegelijk de afronding van het boek.

De auteur heeft haar onderwerp goed begrensd en focust vooral op de relatie met Lars, met de mensen uit haar directe kring die ook een mening over deze relatie hebben en op haar strijd om een goede, verantwoorde keuze te maken met betrekking tot Lars.

Het is een heel serieus boek geworden dat daardoor ook vooral herkenning zal vinden bij jongeren die op dezelfde serieuze manier met deze keuze voor het leven omgaan. Tegelijk vraag ik me hierbij af het boek niet ‘te-veel gefocust’ is. Het lijkt wel of Jill alleen met dit onderwerp bezig is en nooit eens iets ‘vrolijks/leuks’ doet met haar leeftijdgenoten. Het is geen echt ‘luchtig’ boek. Maar, het is wel een boek met een belangrijk onderwerp, dat via het verhaal van Jill jongeren aan het denken kan zetten, hoe je ‘in de wereld met niet-gelovigen om kunt gaan, zonder dat je ‘van de wereld wordt’.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE