Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

De monstrans

Campers; dl. 2

  • Auteur: Johan Leeflang
  • Illustrator(s): Adri Burghout
  • Serie: Campers; dl. 2
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Prijs: 9.95
  • Pagina\'s: 9.95
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789402904680

Een nieuw avontuur met de campers ‘Sander, Rhodé en Michiel’, die met hun ouders op vakantie in België zijn. De grote camper wordt voor een week gestald in de buurt van Nieuwpoort. Natuurlijk gaat het gezin weer op zoek naar sporen van geschiedenis uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog. En ze herkennen een kennis uit de buurt…

Het tweede deel van de serie ‘Campers’ gaat direct verder waar het eerste deel ‘De 21e mijn’ is gestopt. Sander, Rhodé en Michiel hebben hun eerste avontuur nog maar nauwelijks achter de rug als ze in dit deel doorrijden richting Nieuwpoort, van ‘De slag bij Nieuwpoort’ in 1600. Sander en Rhodé zijn broer en zus, Michiel is hun vriend. Een stevige jongen die altijd honger heeft en graag rijmt. Deze rijmpjes zijn niet altijd even geloofwaardig voor zijn leeftijd.

Ze bezoeken historische plekjes en genieten. Van een inwoner horen ze over een inbraak zonder sporen… In de kerk zoeken ze naar een schilderij en horen vertellen over een monstrans, een gouden voorwerp waarin de hostie voor de eucharistieviering wordt bewaard. De echte monstrans willen ze in de IJzertoren bezoeken.

Ondertussen blijkt een groot jacht in de haven van Nieuwpoort te liggen met opvarenden die de vakantie vierende familie uit Hasselt kennen en daar niet blij van worden. Sander hoort in de IJzeren Toren zelfs een gesprek af, waaruit blijkt dat de mannen van het grote schip niet zo blij zijn met de aanwezigheid van zijn familie. Omgekeerd weten de kinderen dat het Toon is, die in Hasselt de bijnaam ‘Slotenbreker’ heeft. Sander heeft uitgevonden, wanneer er waarschijnlijk ingebroken zal worden.

Natuurlijk wordt de monstrans gestolen, maar hoe doen ‘de boeven’ het en hoe worden ze ontdekt.

Leeflang laat in dit spannende boek zien dat de geschiedenis uit dit tijd nog steeds sporen achterlaat in het leven van mensen en zelfs in hun tuinen (klaprozen) : In Flanders fields the poppies blow between the crosses, row on row’. Hij verweeft veel historische weetjes in het verhaal. Gelukkig combineert hij dat met avontuurlijk elementen zodat het verhaal leesbaar blijft. Natuurlijk zijn de kinderen door hun slimme denkwerk de boeven te slim af.

Sander, Rhodé en Michiel trekken op met twee kinderen waarvan de opa ook een belangrijke rol in de Grote Oorlog heeft gespeeld. Maar hoe? Daar sluit het verhaal mee af.

Spannend ‘pak-de-boeven’-verhaal met een grote dosis historische elementen, voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar. Het verhaal wordt afgesloten met extra informatie over de Slag bij Nieuwpoort en informatie over de Eerste Wereldoorlog in die omgeving.

We zijn benieuwd of ‘De Campers’ nog verder trekken in het historische België.  Wat zullen ze hierna ontdekken en beleven?

AP

 

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE