Jesse en Natasha Gerritsma, de toeke-tweeling, hebben iets nieuws: twee mooie kano’s. Zo kunnen ze het water op een heel andere manier ontdekken. Ze merken dat de bekende wateren rond Eernewoude een echt doolhof voor kano’s is. Op een dag is de familie Gerritsma getuige van een spectaculaire achtervolging. Een geheimzinnige man wordt achternagezeten door een groot jacht met een woedende schipper. Als de toeke-tweeling in het waterdoolhof een verlaten vogelhut ontdekken, komen ze erachter dat die iets met de geheimzinnige man te maken heeft…
Vormgeving en illustraties
Op de voorkant staat een kleurrijke illustratie van een scène uit het boek. De illustrator is Daan van Oostenbrugge, die ook een aantal zwart-witte binnenwerkillustraties maakte. De tekening in de hoek van het omslag maakt duidelijk dat het om een deel uit de toeke tweeling serie gaat. Het boek is ingedeeld in een ‘Vooraf’ (wat overigens wel hoort bij het verhaal, dus het had ook een gewoon hoofdstuk kunnen zijn) en elf hoofdstukken.
Taalgebruik
Wiersema kent het recept van een goed verhaal: er gebeurt in elk hoofdstuk iets, het verhaal heeft veel dialoog en regelmatig eindigt een hoofdstuk op zo’n manier dat je door wilt lezen in het volgende. Het ‘Vooraf’ en het begin van hoofdstuk 7 is geschreven vanuit het perspectief van de geheimzinnige man. Talige lezers zullen hier en daar een woordgrap opmerken.
Christelijke karakter
De familie Gerritsma is christelijk, wat tot uiting komt in hun taalgebruik en gewoonten.
Doelgroep
De serie van de toeke tweeling is geschikt voor kinderen uit de midden- en bovenbouw van de basisschool, vanaf ca. 9 jaar. Het boek zou in de middenbouw ook voorgelezen kunnen worden.
Bijzonderheden
Derde deel in de serie de toeke-tweeling. Er verschenen in deze serie twee andere titels: De fluisterdrone en De bodemschat in Beekbergen.
Leesbeleving en leesplezier
Een prettig leesboek in deze leuke serie. Toek!
WMK