De gorilla en de jongen

Na lange tijd is er weer een nieuw jongerenboek van Earle verschenen, opnieuw een echte Phil Earle, over een jongere met een problematisch verleden. Net als de eerder verschenen jongerenboeken ‘Billy’, ‘Daisy’ en ‘De jongen in bubbeltjesplastic’, ook bij  KokBoekencentrum.

Inhoud:

De 12-jarige Joseph wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Mevrouw F. in Londen gestuurd. Hij kan niet meer thuis zijn, zijn vader is naar het front vertrokken en zijn grootmoeder heeft mw. F gevraagd voor hem te zorgen. Mw. F.  is een norse oudere vrouw. Ze lijken elkaar niet te begrijpen. Joseph heeft al veel meegemaakt en hij heeft niet door dat voor haar hetzelfde geldt.

Mw. F. zorgt voor een dierentuin in oorlogstijd, wat veel werk kost. Voor de dieren moet elke dag voer gezocht/gehaald worden in de stad. En er moet het nodige schoongemaakt worden. Maar dat zijn niet enige zorgen. Joseph moet ook naar school, waar een hardvochtige directeur een schrikbewind voert met de stok Clarence in de hoofdrol. Joseph maakt hier meteen de eerste dag al kennis mee. Hij wil/kan niet lezen, omdat hij dyslexie heeft ‘de woorden dansen voor hem op de bladzijde’.

In de dierentuin woont een gorilla, Adonis, waar Joseph in eerste instantie bang voor is. Maar langzamerhand verandert dit. Mw. F. en Joseph moeten dealen met een dilemma: wat moeten ze doen als er bommen op de dierentuin vallen en Adonis ontsnapt. Hem doodschieten?

De auteur vroeg zich bij het schrijven af ‘Wat zou er gebeuren als zo’n geweer in de handen van een boos jongetje terechtkwam, bij een gorilla?

Vormgeving & illustraties

Een prachtig omslag waarop je een grote gorilla op de rug ziet met een jongen ervoor. De oranje kleur van de vlammen/bommen geven de oorlogssituatie weer.

Taalgebruik

Earle schreef een pakkend verhaal dat je raakt en onder je huid gaat zitten. Je voelt het verdriet, de onmacht, het oorlogsgeweld, het onbegrepen zijn, de rouw. Een verhaal dat je niet zomaar loslaat.

Doelgroep

Gezien de emoties en de problematiek is dit boek vooral geschikt voor jongeren (en volwassenen) vanaf 14jr. Het is bijzonder dat dit boek niet het zoveelste boek over de Tweede Wereldoorlog is, maar een verhaal met de WOII als setting/locatie, vanuit een heel andere invalshoek. Meer een jongerenboek over verlies, verdriet, emoties.

Aanrader voor de schoolmediatheek VO.

Bij dit boek is lesmateriaal  gemaakt.

AP

 

https://christelijkekinderboeken.kameel.nl/producten/boeken/kinderen-en-young-adult/9-12-jaar/algemene-boeken/de-gorilla-en-de-jongen:9789026625121

Boekgegevens

Titel:

De gorilla en de jongen

Jaar van uitgave:

2022
2022

Aantal pagina’s:

288
288

Uitgeverij:

KokBoekencentrum
KokBoekencentrum

Prijs:

17,99
17,99

Deel deze recensie