Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

De bijzondere duif

  • Auteur: Dorien Brouwers
  • Illustrator(s): Dorien Brouwers
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Prijs: 14.95
  • Pagina's: 31
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Lemniscaat
  • ISBN: 9789047711988

Op een dag landt er een duif in een dierentuin. Hij bekijkt alle vogels die in de dierentuin verblijven en verwondert zich. Hij ziet de gigantische struisvogels, de flamingo’s die op één poot kunnen balanceren, de papagaaien met hun knallende kleuren en de duikende en drijvende pinguïns. De duif wordt verdrietig en voelt zich saai en nergens goed in. Tot hij het inzicht krijgt dat hij toch het allerliefst zichzelf is. Met als belangrijkste ontdekking ten opzichte van de vogels in de dierentuin: ‘Ik ben vrij!’


Uitvoering
De bijzondere duif is een hardcover full colour prentenboek. Op de binnenkant van het omslag staan prachtige gekleurde veren. De pagina’s zijn glad, mat en stevig. Vanaf de eerste bladzijde wordt je als lezer/kijker door de prachtige illustratie zo de dierentuin in gezogen. Vervolgens zijn er illustraties van close-ups van de omschreven vogels. Na het verhaal volgt een beeldwoordenboek waarin alle benoemde vogels in tekst en beeld omschreven worden. Waar mijn 6-jarige dochter geboeid luisterde en meekeek naar het verhaal, werd mijn 9-jarige zoon juist getriggerd door de feitjes in het beeldwoordenboek.


Inhoud/taal
Wat ik bijzonder knap van de schrijfster vindt is dat ze zowel de dieren in de dierentuin als de vrije duif in hun waarde laat. Dit komt doordat ze allemaal prachtig geïllustreerd zijn, maar ook door het gebruik van de vele positieve bijvoeglijke naamwoorden waarmee de dieren beschreven worden. Ik vind het daarnaast knap dat ondanks de weinige woorden en korte zinnen je tóch de duif leert kennen. Je gaat met hem meevoelen. Er zit veel emotie in dit boek.

De bijzondere duif is heel geschikt om het gesprek te voeren over het feit dat iedereen bijzonder is en er mag zijn.


Eindoordeel
+ Prachtige vormgeving, prachtige illustraties, prachtig uitgevoerd, een boek dat je alleen al daarom in de kast wilt hebben staan.
+ Knap hoe dit boek met weinig woorden toch zeer tot de verbeelding spreekt.
+ Geschikt om thematisch in te zetten, bijvoorbeeld als het over gelijkheid gaat.

NW

Koop dit boek bij de plaatselijke christelijke boekhandel of bestel online