Dansen tussen golven traangas

Monique Samuel, politicoloog, christen, journaliste,  Egyptische vader, schreef een actueel boek over de Arabische Lente in Egypte met vier jongeren als hoofdpersoon ‘ Dansen tussen golven traangas’. Een boek over vier jongeren in drie dagen protest met twee grote liefdes en één doel: vrijheid.

Vrijheid om verliefd te kunnen zijn zonder op geloof of geslacht te letten, dromen van een leven waarin jongens kunnen dansen, waarin meisjes niet bang hoeven te zijn om alleen over straat te gaan, ze dromen van een land waarin je mag denken en zeggen wat je wilt. Wat  moeten ze er voor over hebben?

Bij dit boek is een lesbrief gemaakt. Must voor alle leraren maatschappijleer VO.

Samuel heeft een vlotte, makkelijk leesbare schrijfstijl. Door de achtergrond: Egyptische vader, Koptisch christen, politicoloog, was de Arabische Lente in Egypte/Caïro/Alexandrië  voor haar ‘the place to be’ en in elk geval de plek waar ze alle verhalen van zou willen weten. Als zij de beelden ziet van een jongen die in Alexandrië op klaarlichte dag neergeschoten wordt door veiligheidsagenten, is ze geschokt. Ze weet meteen dat ze hier een verhaal van wil maken. Dat is dit boek geworden: ‘Dansen tussen golven traangas’.

Samuel laat ons in dit boek kennismaken met vier jongeren. Jongeren die van hun land Egypte houden, die moslim en christen zijn, en die  – naar het voorbeeld van de Arabische Lente uit Libië – Egypte zouden willen moderniseren, vrijer willen maken.

Samya is een koptische christen, haar vader leeft niet meer, ze is een knap meisje, dat verliefd is op Mohammed, haar vrolijke overbuurjongen, voetballer, die zo mooi dansen kan. Maar kan dat wel? Hij is moslim, zij is christen?

Mohammed is een vrolijke, energieke, sportieve jongen, houdt van voetballen, hard rennen en vooral van dansen. Maar het dansen laat hij niet te veel zien. Kan dat wel? Mag het wel? Hij heeft last van het gebrek aan privacy in hun krappe flat. Hij is dol op zijn boezemvriend Abdelrahman, de voetballer, de fanatieke moslimgelovige. Hij houdt van zijn vriend, maar dat kan hij niet uitspreken…
Mohammed wil ‘later’ dansen, heeft niet veel interesse in godsdienst of politiek en heeft al helemaal geen zin om de kruidenierszaak van zijn vader over te nemen.

Abdelrahman, is een heel andere jongen. Naast voetbalgek, is hij fanatiek gelovige, hij bezoekt de moskee vaak en denkt er veel over na. Hij is geïnteresseerd in het geloof en in de politiek. Hij verbaast zich dat zijn vriend Mohammed zich hier niet mee bezig houdt, die is beter in het maken van grappen hierover. In het geheim is Abdelrahman bezig met het voorbereiden van veranderingen voor Egypte en zijn vader kan daar beter maar niks van weten…

Layla, de zus van Mohammed, is superslim, ICT-student en computernerd. Zit gevangen in het huishouden van haar moeder, maar breekt uit via het world wide web. Ze zit zoveel mogelijk achter de computer in de woonkamer en is blij dat haar familieleden geen Engels kennen. Ze start een blog onder de naam Joyce en krijgt zo contact met studenten uit Amerika. Ze is gek op haar broer Mohammed en hij op haar. En vraagt zich af of ze wel moslim wil zijn…

Alle vier, Samya, Mohammed, Abdelrahman en Layla zouden dolgraag meedoen in de Egyptische revolutie, maar ze mogen er niet heen van hun ouders. Die proberen hen er met man en macht van weg te houden.

Toch blijkt dit niet mogelijk en het noodlot slaat toe. De revolutie wordt hard gespeeld.
Een blik in de keiharde wereld van de revolutie in het Midden-Oosten.
Samuel laat zien hoe moeilijk het is om open te communiceren in deze wereld. Alles moet verhuld, verborgen. Niemand mag weten wat te echt vind, waar je echt mee bezig bent, wat je eigenlijke dromen, wensen en verlangens zijn. De vier beschreven jongeren uit Alexandrië zullen in hun verlangens en dromen naadloos herkend worden door jongeren uit Nederland. De vier Egyptische jongeren zitten vast in een streng islamitische samenleving, zonder democratie. Wat een verschil met het leven van een jongere in Nederland.

Een boek om in de klas met bijvoorbeeld maatschappijleer over te praten, aan de hand van de lesbrief.

Monique Samuel is De persoon om een roman over dit onderwerp te schrijven. Ze kent de wereld en beschrijft het van binnenuit. Ze zou over dit onderwerp nog veel meer en uitgebreider kunnen schrijven. Want schrijven kan ze. Hopelijk gaat ze dit doen.

Monique Samuel heet nu Mounir Samuel.

AP

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Dansen tussen golven traangas

Jaar van uitgave:

2015
2015

Aantal pagina’s:

128
128

Uitgeverij:

Querido
Querido

Prijs:

14.99
14.99

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.