Confrontatie

Confrontatie is het derde deel uit de serie ‘Dave Woods, dubbelspion’. Het speelt zich af halverwege de 22e eeuw in Telios, een denkbeeldig land waarin de regering alles voor het zeggen heeft. Er heerst geen vrijheid; godsdienst is verboden en zelf nadenken gevaarlijk.Het doet denken aan Vechten voor overmorgen van Evert Hartman.

Dave is door de regering gedwongen om als spion aan de slag te gaan voor Telios. Samen met nog drie anderen wordt hij daarvoor opgeleid door de regering. Dave wil dit eigenlijk helemaal niet en gaandeweg ontwikkelt zich bij hem een opstandig gevoel over de hele situatie.

Als Dave en zijn studiegenoten op en dag het bos in worden gestuurd voor een survivaltocht proberen ze te ontsnappen naar het buurland. Eén studiegenoot, een toegewijd onderdaan van de regering, moeten ze hierbij achterlaten.

Chantal had nog een laatste poging ondernomen Jef op andere gedachten te brengen, maar daar hadden William en Dave al gauw een eind aan gemaakt. ‘We kunnen hem niet vertrouwen’, had William gezegd. ‘Als hij zelfs de koelbloedige moord op een ongewapende gevangene de gewoonste zaak van de wereld vindt, denk ik niet dat wij in staat zijn hem te veranderen’. Jef was er dit keer wijselijk niet op ingegaan, maar had hem alleen vuil aangekeken. Pas toen ze al een meter of dertig hadden afgelegd, had hij het gewaagd hen na te roepen: ‘Jullie denken dat jullie slim zijn, maar we zullen nog weleens zien wie er uiteindelijk aan het langste eind trekt!’. Geen van drieën had de moeite genomen hierop te reageren.

Confrontatie is een echt serie-leesboek, het lees makkelijk weg en ondanks de thematiek heeft het weinig diepgang. Het is aan te raden deel 1 (Spion voor de vijand) en deel 2 (Gemanipuleerd) eerst te lezen, want het boek begint nogal plompverloren en met weinig introductie middenin het verhaal, terwijl er wel steeds naar eerdere gebeurtenissen verwezen wordt. Zaken worden regelmatig herhaald, wat soms een beetje gaat irriteren; op een gegeven moment is bijvoorbeeld echt wel duidelijk dat de jongeren tegen de survival opzien.

Wat verder opvalt is dat de twee meisjes die een rol spelen in het boek regelmatig met ‘het meisje’ worden aangeduid, terwijl de jongens altijd bij hun voornaam worden genoemd. Ook is het taalgebruik soms erg formeel: ‘Gelukkig is het meisje met wie ze de kamer deelt de vorige dag in verband met de vakantie naar haar ouderlijk huis vertrokken’ (pg.75).

Hoewel dit een Nederlandse uitgave is, geschreven door een Nederlandse auteur, hebben de hoofdpersonen uit het boek Engelse namen. Nederlandse namen of zelfverzonnen namen waren meer voor de hand liggend geweest. Ook wordt op pagina 81 genoemd dat Adolf Hitler en keizer Nero de Joden hebben vervolgd. Adolf Hitler heeft dat inderdaad gedaan, keizer Nero vervolgde christenen.

Desondanks is Confrontatie een spannend boek met een interessante thematiek. Er komen een aantal christelijke elementen in voor, maar meer op de achtergrond. Ook een vleugje romantiek ontbreekt niet. Het boek is geschikt voor wat oudere kinderen (11+), en mikt gezien de (hele) donkere omslag vooral op mannelijke lezers. Jammer, want ook voor meisjes is het best een interessant verhaal. Er staan verder geen illustraties in het boek en de letters zijn vrij klein, waardoor de minder goede lezer het niet snel zal pakken.

In het najaar van 2017 verschijnt het vierde en laatste deel van deze serie: Revolutie!

GO

 

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Confrontatie

Jaar van uitgave:

2016
2016

Aantal pagina’s:

168
168

Uitgeverij:

Mes
Mes

Prijs:

6.95
6.95

Deel deze recensie