Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Brandhaard

  • Auteur: Herman Wilbrink
  • Illustrator(s): Adri Burghout
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Prijs: 10,90 (actuele prijs zie Bestel online)
  • Pagina's: 125
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 9789233130595

Sander doet met plezier zijn werk bij de brandweer. Hij vindt het geweldig om andere mensen te helpen. Maar anderen lijken dat niet geweldig te vinden. Steeds wordt de brandweer, en dus ook Sander, lastig gevallen door een groep jongens. De politie wordt ingeschakeld en is vaak aanwezig om de jongens bij de brandweer vandaan te houden. Hierdoor bouwt Sander frustraties op. Zou het hem lukken om die tijdens zijn werk opzij te zetten en een professionele brandweer te zijn? Dan breekt er weer een grote brand uit. Daarbij dreigt er van alles mis te lopen. En dan moet Sander een keus maken. Kiest hij voor zichzelf? Of blijft hij een professionele brandweer?

Op de omslag van het boek staat een illustratie van een brandweer. Daarnaast staat een brandende auto. Je ziet ook dat er naast de brandweerauto vuurwerk wordt afgestoken. Dit is een weergave van een deel van het verhaal. Daarom past dit goed bij de inhoud. Het is één van de manieren waarop de brandweer wordt tegengewerkt. Ook in het boek staan illustraties die de geschreven tekst verbeelden. De personen op de illustraties lijken soms een wat houterige, onhandige houding te hebben. De emoties van de verschillende personages wordt er wel goed op weergegeven.

De tekst in het boek is opgedeeld in hoofdstukken. Deze hebben een nummer en passende titel. De tekst in de hoofdstukken wordt ook gedeeld in alinea’s. Deze worden aangegeven met een witregel. Dit leest fijn. Ook het duidelijke lettertype draagt daaraan bij. Voorin het boek is een duidelijke inhoudsopgave opgenomen. Een meerwaarde is de uitleg onderaan de pagina van moeilijke woorden of vaktaal van de brandweer. De lezers zullen de tekst zo beter begrijpen. De tekst is, afgezien van een klein foutje, goed geschreven en zit mooi in elkaar.

Het verhaal is goed opgebouwd. De spanning is goed gedoseerd en werkt toe naar een plot. Alles in het verhaal heeft een functie. Een mooi gedeelte is ook het gedeelte waarin Sander met zijn collega’s over zijn geloof praat. Het laat je even stilstaan bij het belang van het delen van het Evangelie. Het is daarin ook mooi om te lezen hoe Sander, door een opmerking van zijn collega, bezig is met het beland van vergeving. Doet hij zijn best om in Jezus’ voetsporen te treden en zijn naaste te vergeven?

De karakters van de verschillende personages worden goed weergegeven. Ook maakt de hoofdpersoon een ontwikkeling door. Dat maakt het boek sterk.

Het boek is geschreven voor M6-niveau, kinderen van ongeveer 10 jaar. De inhoud van het boek past goed bij deze doelgroep en zal lezers van deze leeftijd boeien tot het einde. Opnieuw een mooi deel in de serie Brand Meester!

Bestel online

RvL