Alleen maar verliezers

Dit historische verhaal speelt zich af aan de vooravond van de Tachtigjarige Oorlog. In het jaar 1568 woont de veertienjarige Gerlof met zijn ouders en drie zusjes in het Groningse Zuidbroek. Zijn vader heeft een taveerne (café). Op een dag komt er een vreemdeling die  officier in het leger van Lodewijk van Nassau blijkt te zijn. Zijn troepen rukken op in de richting van de stad Groningen. Gerlof wordt gevraagd om in Groningen een boodschap van spionnen op te halen. Dat brengt hij tot een goed einde, maar een oorlog tussen de Spanjaarden en het leger van de opstandelingen komt steeds dichterbij. Gerlofs vader stuurt zijn gezin naar Emden, maar blijft zelf achter. Dan vindt bij Heiligerlee een veldslag plaats en vluchten Spaanse overlevenden via Zuidbroek. Zal Gerlof zijn vader nog levend terugzien?

Vormgeving en illustraties
De hardcover uitgave is voorzien van een aantrekkelijke, meerkleurige, collageachtige omslag die goed past bij de sfeer en tijd van het verhaal. In het boek is een zwart-wit kaartje opgenomen met de plaatsen in Noord-Groningen rond 1568.

Taalgebruik
Het verhaal leest vlot en de auteur hanteert een toegankelijke stijl. Oudnederlandse woorden staan in de tekst schuingedrukt en worden verklaard in een alfabetische woordenlijst achter in het boek. In voetnoten worden gebruikte plaatsnamen en begrippen nader verklaard.

Christelijke karakter
De hoofdpersonen in het verhaal stellen hun vertrouwen in de Heere God. Dat komt vooral naar voren in de gebeden voor de zwaargewonde vader. In die tijd was het christelijk geloof niet vanzelfsprekend en in de Spaanse overheersing kon dit tot vervolging en de dood leiden.

Doelgroep
Dit omvangrijke historische verhaal is geschikt voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

Bijzonderheden
Eerste deel in de nieuwe serie Opstand in de Lage Landen. Achter in het boek staat een toelichting door de auteur.

Leesbeleving en leesplezier
Liefhebbers van een spannend historisch verhaal hebben met dit boek vele uren leesplezier!

EvdG

Boekgegevens

Titel:

Alleen maar verliezers

Jaar van uitgave:

2022

Aantal pagina’s:

370

Uitgeverij:

Gebr. Koster

Prijs:

€ 18,90

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.