Agent Noorlander, die leefde van 1873-1943, ziet tijdens zijn ronde over straat een stratenmaker. Voordat deze man aan zijn lunch begint, doet hij zijn handen samen en ogen dicht. Dat heeft agent Noorlander nog nooit gezien! Hij stapt op de stratenmaker af en vraagt hem wat hij deed. Dit wordt het begin van Gods werk in het leven van de agent. Dat je met kruisen te maken hebt als je de Heere wilt volgen, ondervindt ook agent Noorlander. Toch blijft hij zoeken naar God…
Vormgeving en illustraties
Het hardcover boek heeft een bij het verhaal passende illustratie door Adri Burghout. Op de omslag is deze in kleur, het binnenwerk bevat wisselend kleuren- en zwart-wit illustraties. Deze zijn een mooie toevoeging aan de tekst en maken het boek aantrekkelijker voor kinderen. Personages worden realistisch weergegeven en hebben duidelijke gezichtsuitdrukkingen.
Taalgebruik
Het taalgebruik is passend bij de inhoud, ook voor situaties die minder leuk zijn voor personages. Het boek leest vlot. Dit is vooral te danken aan de korte zinnen met eenvoudige woorden. Door de verdeling in korte hoofdstukken, leent het verhaal zich goed als voorleesboek.
Christelijke karakter
Het boek draait om agent Noorlander. Hij ziet iemand bidden en vanaf die tijd gaat hij God zoeken. Voordat hij op zijn ziekbed overlijdt, mag hij overtuigd zijn van verkregen genade.
Doelgroep
Dit historische verhaal is gericht op kinderen vanaf ca. 7 jaar, eventueel is het voor te lezen aan kinderen in de kleuterleeftijd.
Leesbeleving en leesplezier
Een prachtig en leerzaam verhaal over een zondaar die God zoekt en mag vinden. De leefwijze van de agent kan veel mensen tot voorbeeld zijn.
RvL