365 bijbelverhalen

Vrouwke Klapwijk bewerkte 365 bijbelverhalen voor kinderen vanaf 7 jaar om zelf te lezen. Ze maakte voor deze kleurrijke bijbel gebruik van de teksten van de Bijbel in Gewone Taal.

Koning Hizkia is ziek. De profeet Jesaja komt op bezoek en zegt: ‘God zegt dat u niet beter wordt, regel alvast wat er na uw dood moet gebeuren’. Hizkia draait zijn gezicht naar de muur en huilt. ‘Heer, dank aan mij. Ik heb altijd goed en eerlijk geleefd. Ik heb altijd gedaan wat u graag wilde’, bidt hij.

Inhoud:

In 365 verhalen gaat de auteur de gehele bijbel door. Zowel het Oude( 240 verhalen) en het Nieuwe Testament (125 verhalen).  Er staan bekende verhalen in maar ook moeilijke verhalen die minder bekend zijn voor de doelgroep. Bijvoorbeeld: ’Wijze woorden voor vaders, moeders en kinderen’, n.a.v. Spreuken, ‘Ezechiël gehoorzaamt‘ etc. Voor elke dag een kort verhaal. Onder elke titel staat de bijbehorende Bijbeltekst uit de Bijbel In Gewone Taal.  Deze Bijbeltekst wordt in het stukje eronder voor de kinderen verteld.

Illustraties:

Elk bijbelverhaal heeft een illustratie, waardoor het een kleurrijk en vrolijk geheel is. De illustraties hebben zachte lijnen en kleuren. En zijn erg afwisselend. Jezus wordt afgebeeld met lang bruin haar en een baard, met een witte jurk aan.

Doelgroep:

De Bijbel is geschikt om zelf te lezen vanaf 7 jaar, zoals de schrijver dat aangeeft. De uitleg van de tekstgedeelten zijn kort en duidelijk, dit is fijn voor de jonge lezer.

Sommige stukjes zijn best pittig voor een kind uit groep 3. Bijvoorbeeld: ‘Er komt een man in Sichem wonen, hij heet Gaal. Hij krijgt veel vrienden en de mensen in Sichem vertrouwen hem. Wie is Abimelech eigenlijk? Wat is er zo bijzonder aan hem?’ In dit stukje staan zes moeilijke worden voor een beginnende lezer.

Vormgeving:

Het boek heeft een handzaam klein formaat. Het heeft geen harde kaft, waardoor er kans is op vouwen in de omslag. De tekst is in twee kolommen geschreven.

Taalgebruik:

De tekst in de bijbel is erg kort en duidelijk daardoor is deze erg toegankelijk voor de kinderen in deze leeftijdscategorie. Opvallend is ook hoe begrijpelijk de tien geboden zijn geschreven. Moeilijke woorden als ark, tabernakel, worden een keer uitgelegd, en het vervolg worden ze dan herhaaldelijk gebruikt. Per stukje komen er wel veel namen en plaatsnamen voor. Omdat het korte stukjes zijn, is het niet storend. Wel vraag ik me af wat de kinderen hiervan blijven onthouden.

Godsbeeld :

God is de schepper van de hemel en aarde.  Hij zorgt voor de wereld en de mensen die er op leven. Hij straft de mensen die niet gehoorzaam zijn. Hij vergeeft de mensen die spijt hebben van hun verkeerde dingen. Hij wil dat iedereen Hem leert kennen, en straks samen met Hem leven op de nieuwe aarde. Jezus is de Redder van de wereld.

Oordeel :

Deze kinderbijbel is een uitgebreide bijbel voor kinderen om zelf te lezen. Omdat deze bijbel uit korte en duidelijke stukjes is opgebouwd, is het erg geschikt als dagboekje thuis of als overblijf-bijbel. Zelf vind ik het jammer dat de hoofdstukken nummers hebben in plaats van data.

Fragment:

Jozef en zijn broers: Jakob heeft twaalf zonen, maar hij houdt van Jozef meer dan van zijn andere kinderen. Als Jozef zeventien jaar oud is, helpt hij zijn broers bij het verzorgen van de kudde van zijn vader. Maar als andere mensen slechte dingen over zijn broers zeggen, vertelt hij dat door aan zijn vader. Jozef heeft een mooie jas van zijn vader gekregen. De broers merken dat hun vader het meest van Jozef houdt. Daarom hebben ze een hekel aan Jozef. Ze haten hem.

LG

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

365 bijbelverhalen

Jaar van uitgave:

2016
2016

Aantal pagina’s:

384
384

Uitgeverij:

Callenbach
Callenbach

Prijs:

24.99
24.99

Deel deze recensie