Onderwijs nieuws

2017 Werkmap ‘Bibbers’ voor basisscholen

Bibbers’ – je hoeft niet bang te zijn, is het thema van de Kinderboekenmaand (KBM) oktober 2017.

Basisscholen, die lees- en boekpromotie als speerpunten in het onderwijs zien, doen jaarlijks mee met de Kinderboekenmaand (KBM).  Ook dit jaar zijn er drie actieboeken uitgekomen, die geschreven zijn rond het jaarthema ‘Bibbers‘.

Illustrator/auteur Linda Bikker illustreerde en schreef het prentenboek voor de onderbouw, groep 1-3, getiteld ‘Bange Barend leert vliegen’, uitgeverij De Banier.Bange Barend is een kleine arend, die vanuit zijn hoge rots dichtbij de wolken bang is om te gaan vliegen.

Judith van Helden schreef het actieboek voor de middenbouw, groep 4-5 (-6), getiteld ‘Dieven in de buurt!’, uitgeverij Columbus, waarin Hidde en Lynn op zoek gaan naar dieven in de buurt en ontdekken dat mensen soms twee kanten kunnen hebben.

Auteur Ineke Kraijo schreef het actieboek voor de bovenbouw, groep (6-)7-8, ‘Als je durft‘, uitgeverij Mozaiek, waarin Stan is verhuisd naar de stad omdat zijn broer Kai op hoog niveau sport. Nu wonen ze dichterbij de trainingen en kunnen hun ouders makkelijker met Kai mee. Stans moeder kookt supergezonde sportmenu’s. Het lijkt alsof alle aandacht in huis voor Kai is. Stan wordt gepest door de oudere broer van een klasgenoot, die Stan afperst om cadeaus te kopen. Gelukkig heeft Stan ook nog een andere vriendin, die hem weet te vinden als het uit de hand loopt. Het boek geeft aanleiding om door te praten over wel of niet praten als je gepest wordt en over wat je moet doen als je klem zit in een situatie.

Tijdens de KBM kan gewerkt worden met de drie actieboeken.  De handige werkmap voor basisscholen is hierbij onmisbaar. Zelf het wiel uitvinden hoeft niet meer, als je wilt werken met het thema van de Kinderboekenmaand en met de bijbehorende actieboeken. Met dit Werkboek heb je een map vol vrij kopieerbare bladzijdes ‘hapklare brokken’.

In de werkmap ‘Bibbers‘ zijn uitgebreide verwerkingen, boekbesprekingen en lessuggesties bij de actieboeken en bij het thema ‘Bibbers’ geschreven. Bij het boek voor de middenbouw en bovenbouw zijn er zelfs uitgewerkte lessen voor 10 dagen.

De kleurplaat, het gedicht bij het thema en het ‘actielied’ van de CD Bibbers in je buik vind je erin afgedrukt. Natuurlijk is er een themalijst van alle boeken die over dit onderwerp gaan. Je kunt met dit werkboek direct aan de slag in je eigen groep of klas. De map in A4-formaat heeft praktische kopieerbare bladen.

Wil je direct starten met dit thema op je basisschool? Schaf dan de drie actieboeken, de actie-CD en de werkmap aan. Veel lees- en boekenplezier in de Kinderboekenmaand 2017.

Bestel deze werkmap bij je plaatselijke christelijke boekhandel.