Onderwijs nieuws

Kinderboekenmaand

‘Op reis!’: thema van deze 25e Kinderboekenmaand. We denken bij het thema aan nomaden, altijd onderweg. Reis met de fiets, taxi, tram, tractor, trein, bus, boot, auto, caravan of ruimteschip. Maak met je boek elke reis die je maken wilt.

Er zijn al veel  kinderboeken bij dit thema geschreven. Zie deze uitgebreide titellijst. NB Er is een leuke actie bij: Spaar voor je schoolbieb en help een gezin in Kenia.

Boek een vrolijke voorstelling  bij het thema.

Ook in de Bijbel vinden we verhalen over reizen: de Exodusreis van Mozes door de woestijn, Paulus’ zendingsreizen, de reis van Abraham, van Ruth en Naomi, de reis van Elia met wagens en paarden naar de hemel. Eerste christenen werden ‘Mensen van de Weg’ genoemd. Wat is een milieuvriendelijke manier van vervoer?

Actieboeken

Het prentenboek ‘Met muisje Gijs op wereldreis’ voor de onderbouw (6.95) is geschreven door Hanneke Mostert, met illustraties van Hester Nijhof, De Banier. Liesbeth van Binsbergen schreef ‘Op wereldreis’, het boek voor de middenbouw (5,95, Columbus. Leanne van Spronsen schreef ‘Plan B’, het boek voor de bovenbouw (5,95), Den Hertog. Bij dit boek is i.s.m. met kindertheater Deepdeep een leuk lied geschreven, maakte Joke Graafland een knuffelpop ‘Muisje Gijs’ en bedacht DeepDeep een vrolijke voorstelling ‘Op wereldreis met muisje Gijs’. 

CD ‘Op reis’.

Marianne Busser & Ron Schröder schreven het actielied ‘Op reis’, op muziek van Marcel Zimmer, dat op de CD ‘Op reis’ is opgenomen.Naast dit nieuwe themalied, staan op deze cd 14 liedjes van de laatste 7 Oké4Kids CD’s.

Voor het basisonderwijs verschijnt weer een praktische Werkmap ‘ Op Reis’ met kant-en-klare lees- en lessuggesties bij het thema en bij de actieboeken, een uitgebreide titellijst met boeken bij het thema en en met kopieerbare werkbladen.

We wensen iedereen veel succes bij het schrijven en illustreren van de boeken, nadenken over het thema en over les- en leessuggesties bij dit mooie onderwerp.