Onderwijs nieuws

KBM 2019: Op reis!

‘Op reis!’: thema van de 25e Kinderboekenmaand, in 2019. Niet de bestemming, maar het vervoer erheen staan centraal, nieuwe dingen ervaren. Als je aan het lezen bent, ben je vaak op reis: Kun je met een boek niet elke reis maken die je wilt? Er zijn al veel  kinderboeken bij dit thema geschreven. Zie deze uitgebreide titellijst. Boek ook alvast een vrolijke voorstelling  bij het thema.

We denken aan nomaden, altijd onderweg. Reis met de fiets, autobus, taxi, huifkar, tractor, rolstoel, (vracht-)boot, cruiseschip, (hogesnelheids-)trein, tram, pont, (vracht-)auto, camper/caravan of ruimteschip. Ook in de Bijbel vinden we verhalen over reizen: de Exodusreis van Mozes door de woestijn, Paulus’ zendingsreizen, de reis van Abraham, van Ruth en Naomi, de reis van Elia met wagens en paarden naar de hemel. Eerste christenen werden ‘Mensen van de Weg’ genoemd. Wat is een milieuvriendelijke manier van vervoer?

Actieboeken

Het prentenboek ‘Met muisje Gijs op wereldreis’ voor de onderbouw (6.95) is geschreven door Hanneke Mostert, met illustraties van Hester Nijhof, De Banier. Liesbeth van Binsbergen schrijft het boek voor de middenbouw (5,95, Columbus. Leanne van Spronsen schrijft het boek voor de bovenbouw (5,95), Den Hertog. Er wordt een nieuw themalied geschreven en er komt een Jubileum-CD met de beste liedjes uit de 25 cd’s van de afgelopen 25 jaar. Voor het basisonderwijs verschijnt weer een Werkmap ‘ Op Reis’ met lees- en lessuggesties bij het thema en de boeken.

We wensen iedereen veel succes bij het schrijven en illustreren van de boeken, nadenken over het thema en over les- en leessuggesties bij dit mooie onderwerp.