Onderwijs nieuws

KBM 2019: Op reis!!

‘Op reis!’ is het thema van de 25e Kinderboekenmaand, in 2019. Niet de bestemming, maar het vervoer erheen staan centraal, nieuwe dingen ervaren. We denken aan nomaden, die altijd op reis zijn. Reis met de fiets, taxi, huifkar, tractor, rolstoel, (vracht-)boot, cruiseschip, (hogesnelheids-)trein, tram, pont, (vracht-)auto, camper/caravan of ruimteschip. Ook in de Bijbel vinden we verhalen over reizen: de Exodusreis van Mozes door de woestijn, Paulus’ zendingsreizen, de reis van Abraham, van Ruth en Naomi, de reis van Elia met wagens en paarden naar de hemel. Denk aan de eerste christenen die ‘Mensen van de Weg’ werden genoemd. Natuurlijk denken we ook aan de natuur bij dit thema: wat is een milieuvriendelijke manier van vervoer?

Als je aan het lezen bent, ben je vaak op reis: Kun je met een boek niet elke reis maken die je wilt? Er zijn al veel  kinderboeken bij dit thema geschreven. Zie ook: titellijst.

Actieboeken:

Het prentenboek voor de onderbouw (6.95) wordt geschreven door Hanneke Mostert, met illustraties van Hester Nijhof, De Banier. Liesbeth van Binsbergen schrijft het  boek voor de middenbouw (5,95, Columbus. Leanne van Spronsen schrijft het boek voor de bovenbouw (5,95), Den Hertog. Er wordt een nieuw themalied geschreven en er komt een Jubileum-CD met de beste liedjes uit de 25 cd’s van de afgelopen 25 jaar. Voor het basisonderwijs verschijnt weer een Werkmap ‘ Op Reis’ met lees- en lessuggesties bij het thema en de boeken.

We wensen iedereen veel succes bij het schrijven en illustreren van de boeken, nadenken over het thema en over les- en leessuggesties bij dit mooie onderwerp.