Nieuws

Categorie kinderen & geloven

Toeleven naar Kerst

De dagen worden donkerder, de Adventsdagen naderen. Tijd voor kersttafels met boeken die het Kerstverhaal op allerlei verschillende manieren vertellen.

Waardevol: het kerstfeest markeert het begin van Gods Reddingsplan.

Gelukkig zijn er veel mooie boeken die ons helpen om aan kinderen te vertellen over die nacht, toen de hemel de aarde raakte.

 Tussen de boeken met het kerstverhaal zijn ook boeken en uitgaven te vinden die ons helpen om samen naar het kerstfeest toe te leven en ouders en kinderen te helpen om het kerstfeest beter te begrijpen. Hieronder een paar uitgaves voor het voetlicht:

In ‘Vier het samen’ vind je inspiratie om toe te leven naar de christelijke feestdagen. Het eerste hoofdstuk is gewijd aan Advent en Kerst. Met een uitleg over wat we vieren, een voorleesverhaal, gespreksvragen, muzieksuggesties, een opdracht voor het hele gezin en vier pagina’s met voorbeelden van creatieve werkvormen. Prachtig vormgegeven, een waardevol boek voor iedereen die serieus aan de slag wil met geloofsopvoeding.

  • Het verhaal van kerst, geschreven door Barbara Bartos-Hoppner, met illustraties van Renate Seelig, Callenbach.

Een sfeervol, vierkant hardkartonnen prentenboek met afgeronde hoeken, met het complete kerstverhaal voor peuters en kleuters. De heldere, frisse illustraties voegen veel toe aan dit mooie kerstprentenboek. Voor gezin, school, kerk, kinderopvang, crèche.

  • We zien hem dichterbij komen – 24 dagen toeleven naar Kerst – Janneke Burger, Royal Jongbloed.

Een eigentijds vormgegeven boekje om van 1 tot 25 december toe te leven naar Kerst. Met een paar verzen uit de Bijbel, korte uitleg, een vraag, gebedspunt en ruimte om een tekening te maken bij de Bijbeltekst. In het midden zit een vel dat uit het boekje kan worden gehaald en op kan worden gehangen. Hierop kan elke Adventsdag een (bijgevoegde) sticker worden geplakt, zo zien kinderen het Kerstfeest letterlijk dichterbij komen. Praktisch en mooi boekje om te gebruiken in het gezin, de jongere kinderen zullen de stickers leuk vinden, de gespreksvraag is te gebruiken voor kinderen vanaf een jaar of acht.

  • Advent en Kerst in de kerk, Babke de Jong en Marijn Wenderich, Royal Jongbloed, gratis bij aankoop van een Jeugdbijbel of gratis te downloaden via de website van Jongbloed.

Geen ‘officieel’ boek (want zonder ISBN), maar een boekje dat speciaal voor de adventstijd is ontwikkeld bij de Jeugdbijbel. Een mooi hulpmiddel om tijdens de Adventszondagen en het Kerstfeest een podiummoment voor de kinderen te organiseren.

Met verwerkingsmateriaal voor kinderen van 4-8 jaar en kinderen van 9-12 jaar voor tijdens de kindernevendiensten. Het gebruik van de Jeugdbijbel hierbij is handig.

Op deze website van Royal Jongbloed is het digitale materiaal te vinden dat nodig is bij de startmomenten en de verwerkingen, ook is het boekje hier te downloaden.

Leuk voor kinderwerkers!

  • Aftellen naar Kerst, adventkalender en doe-boek ineen, Bethan James en Estelle Corke, Ark Media.

Doeboek met leuke lange aftelkalender voor op de muur of kastdeur. Samen aftellen naar het kerstfeest, met elke dag een sticker om op te plakken en een korte tekst over de afbeelding op de sticker. Verder nog een aantal korte verhalen over het Kerstfeest en een paar opdrachtjes/spelletjes om te doen. Na het kerstfeest is de Adventskalender om te draaien en is het een meetlat. Voor kinderen tot 6 jaar.

  • Enjoy kerststal – do it yourself, leef knutselend naar Kerst toe, Ark Media.

Van 1 december tot en met 25 december is er voor elke dag een korte tekst/vraag met een knutselopdracht. Je maakt samen de kerststal en elke dag knutsel je er een figuurtje voor in de kerststal bij. Met kerstkaarten om te kleuren en te versturen. Mooi vormgegeven, roze omslag. Een feest voor creatieve kinderen!

Uit de Enjoy-serie van Ark Media. Voor kinderen die van knutselen houden verscheen er ook Enjoy kinderfeest, met heel veel dingen om zelf te maken voor je kinderfeestje!

GO