Zwart-wit

Hans Mijnders heeft een nieuwe titel in de categorie tienerboeken: Zwart-wit.

Hoofdpersonen in dit verhaal zijn broer en zus Jordi en Suze. Ze hebben altijd een goede band gehad met elkaar, maar dat is helemaal voorbij met de komst van een nieuwe leerling op school, Lard. Suze is stapelverliefd op hem en tegelijkertijd wordt Jordi met de dag ongeruster over het gedrag van zijn zus, maar ook over wat op hun school gebeurt…

Hans Mijnders laat een aantal bekende ingrediënten zien uit het middelbare schoolleven: scholieren/vrienden, leerproblemen, verliefdheid, relatie met ouders. In ‘Zwart-wit’ wordt dit aangevuld met de komst van een heel opvallende nieuwe leerling, Lard, een jongen waar ‘alle’ meisjes voor vallen of in elk geval interesse voor hebben én een jongen met uitgesproken meningen over het samenleven met medelanders uit voormalig Marokko, Turkije, etc.

Lard heeft al snel verkering met Suze, de zus van Jordi. Maar Jordi heeft door dat het niet helemaal goed gaat met zijn zus. Ze is niet meer zichzelf en zegt dingen die ze voor Lards komst nooit gezegd zou hebben of zou hebben gedaan. Voorheen zei ze nog dat ze ‘later in een ontwikkelingsland zou willen werken’, nu is ze het plotseling eens met de discriminerende opmerkingen van Lard.

Wanneer er op school plotseling racistische pamfletten verschijnen weet eerst niemand waar het vandaan komt. Een van Jordi’s vrienden ontdekt dat Lard bij zijn vorige school weg moest vanwege discriminerende teksten en activiteiten. En zo is de combinatie snel gelegd. Jordi, zijn vriend Erik-Jan en klasgenote Aniek gaan op onderzoek uit.

Het verhaal moet eerst even op gang komen, maar wordt dan al snel heel spannend. Wat gebeurt er allemaal op school, waar doet Suze eigenlijk aan mee? en waar is ze met Lard naar toe?

Mooi boek voor jongeren/tieners in de onderbouw van het Voortgezet Onderwijs. Voor alle mediatheken en TIP: leen het ook aan leraren (onderbouw) maatschappijleer/geschiedenis uit. Dan kan er daarna verder over worden gepraat in de les.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE

 

Boekgegevens

Titel:

Zwart-wit

Jaar van uitgave:

2013
2013

Aantal pagina’s:

128
128

Uitgeverij:

Columbus
Columbus

Prijs:

8.50
8.50

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.