Boekdetails

Kinderen & geloven

Zo werkt God – 9x aan de slag met de vrucht van de Geest

  • Auteur: Tanneke Dorgelo
  • Illustrator(s): Liza-Beth Valkema
  • Jaar van uitgave: 2016
  • Prijs: 12.95
  • Pagina's: 48
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Ark Media
  • ISBN: 9789033832949

‘Zo werkt God’ is het laatste boek van Tanneke Dorgelo, waarin je aan kinderen uitlegt hoe de Heilige Geest in je werkt. Ze legt uit dat God in ons werkt door zijn Geest, die ons helpt om vriendelijk en geduldig te zijn, Gods liefde te laten zien, vrede te willen bewaren, trouw en goed te zijn.

Auteur Tanneke Dorgelo werd voor dit boek geïnspireerd door een boek van Elizabeth George over de vrucht van de Geest.  In ‘Zo werkt God’  ga je in negen hoofdstukken als ouders, docenten, of als kinderclub aan de slag over de negen vruchten van de Heilige Geest: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.

Elk hoofdstuk begint met een verhaal over Lise en Joel als hoofdpersonen, waarbij het verhaal een voorbeeld wil geven van het onderwerp van het hoofdstuk. Helaas zijn de verhalen een minder geslaagd  punt in dit verder prachtige boek. Ze zijn niet allemaal even sterk in hun voorbeelden,  missen soms focus, zijn veelal wat kort door de bocht en soms niet realistisch.

De goedgekozen uitwerkingen van de onderwerpen komen na het verhaal. Dit is zonder meer de sterke kant van dit mooie boek. In de bladzijden na het verhaal wordt het onderwerp, bijv. liefde, verteld. Wat is het? Is het moeilijk en waarom? Er staat een bijpassende Bijbeltekst bij. Voorbeeld (liefde) ‘Ik geef jullie een nieuw gebod: heb elkaar lief. Zoals ik jullie heb liefgehad, zo moeten jullie elkaar liefhebben’.  Een tekst om uit het hoofd te leren.

Na de tekst volgen diverse toepassingen om met het onderwerp aan de slag te gaan, om verder over door te praten of over na te denken, door middel van vragen, een gedicht, praktische opdrachten en wordt vaak afgesloten met een gebed of gedicht. Er zijn leuke opdrachten bij, zoals bij ‘Vriendelijkheid’: ‘Deel deze week iedere dag een complimentje uit’.  Bij vrede ‘Maak een vredesduif’ (vouwen).

Het boek ziet er heel mooi uit en is prachtig vormgegeven. Het heeft een aantrekkelijk, vriendelijk/vrolijk omslag met een tekening van Liza-Beth Valkema, met verzorgde belettering in verschillende kleuren, waar alles goed bij elkaar past in een mooie lay-out en afgedrukt op mooi stevig wit glad papier.

Kortom: een prachtig creatief idee om de vrucht van de Geest voor kinderen duidelijk te maken in praktische verwerkingen. Hier kan thuis, bij kinderwerk, in het onderwijs goed mee gewerkt worden. Mogelijk zouden de verhalen meer tot hun recht zijn gekomen door meer redactie. Misschien komt hier ooit een herdruk van. Want het idee is perfect!

Tip: Tanneke Dorgelo geeft workshop-avonden voor ouders over geloofsopvoeding, geeft tips voor het invulling van gezinsmomenten en het aanleren van Bijbelteksten.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE