Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Ze was 16

een oorlogsverhaal over vooroordelen, jezelf durven zijn en keuzes maken

  • Auteur: Marlies Allewijn
  • Jaar van uitgave: 2016
  • Prijs: 14.99
  • Pagina's: 350
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Kluitman
  • ISBN: 9789020654523

‘Ze was 16’ is een nieuw, eigentijds verhaal, over de Tweede Wereldoorlog. De 16-jarige hoofdpersoon Ize wordt tijdens de zomervakantie door haar ouders bij haar oma Elizabeth in Zeeland ondergebracht. Daar gaat Ize op onderzoek uit naar het verleden van de 16-jarige Janne (die heel veel op haar oma lijkt) tijdens de oorlogstijd.

Ze was 16 is een goedgekozen titel. Ize is nu 16 en Janne uit dit verhaal was 16 tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ize denkt dat ze een mega-saaie zomer tegemoet gaat in Zeeland. Er is niks te beleven, haar vriendje heeft haar verkering uitgemaakt en al haar vriendinnen zitten in Amsterdam. Haar vroegere jeugdvriendje Flip, buurjongetje van oma, woont er niet meer. Hoe moet ze in vredesnaam deze zomervakantie doorkomen…?

Maar, als ze op zolder een foto vindt van een meisje dat wel heel erg veel op haar oma lijkt, wordt ze nieuwsgierig. Wat is het verhaal achter deze foto? Van oma krijgt ze toestemming om het uit te zoeken. En hier start het dubbelverhaal van twee 16-jarige pittige meisjes. Je maakt als het ware dat zoektocht van Ize mee, je graaft mee in het verleden, stelt vragen en vraagt je af wat de 16-jarige Janna gedaan heeft en waarom. Ize wordt geholpen door Bas (die eigenlijk Flip is) en door zijn grootvader. Zij helpen mee met het ontrafelen van het raadsel. En zo komen in het verhaal de geschiedenissen van Ize en Janna steeds dichterbij elkaar. Wat hebben ze met elkaar te maken? Waar is Janne nu? En wat heeft Ize’s oma ermee te maken?

Een boek wat je direct uit wilt lezen, want je wilt weten wat er gebeurt is. Wat deed Janna in de oorlog in het kleine Zeeuwse dorp. Heulde ze met de Duitsers? Wie was Willem eigenlijk? ‘Ik was bang. Ik wil niet dood. Is dit mijn leven wel waard. Wat dat betreft ben ik niet als mijn vader. Die geeft alles op om het goede te doen. Ik zou veel liever uitgaan, studeren, vrij zijn. Ik wil helemaal niet over mijn schouder moeten kijken. Ik wil niet drie keer per dag met mijn hart in mijn keel zitten’. Hij is weer stil. ‘Eigenlijk ben ik laf’. ‘Janna wrijft door zijn haar. ‘Laf? Nee, je bent een mens. Een jong mens ook nog. Het is niet normaal hoe wij nu moeten leven. Dat zou het ook niet geweest zijn als je was ondergedoken’.

Ize ontdekt dat dingen niet altijd zijn wat ze lijken en dat je voorzichtig moet zijn met je oordeel te snel klaar hebben liggen. Het verhaal laat zien dat gebeurtenissen uit het verleden ook jaren erna nog hun rol kunnen opeisen, vooral als er nooit meer over gesproken is.

Een eigentijds boek – nu & toen – over de Tweede Wereldoorlog. Knap bedacht en geschreven! Om in een adem uit te lezen.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE