Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Woeste golven

  • Auteur: Nancy L. Hull
  • Illustrator(s): Adri Burghout
  • Jaar van uitgave: 2010
  • Prijs: 4.95
  • Pagina's: 252
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 978 90 336 08247

Woeste golven’ is het debuut van Nancy L. Hull. Een debuut dat naar meer smaakt. Woeste golven is het verhaal van Alec die heel wat ‘woeste golven’ in zijn leven meemaakt voor hij weet waar het in het leven echt om gaat. Woeste golven die hem heel wat eenzaamheid, verwijten en onbegrip kosten, maar uiteindelijk liefde en vergeving brengen

Dit boek is bijna tegelijk uitgekomen met Liverpool Street (Callenbach) en heeft veel verwantschappen. Beide boeken gaan over de periode in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal van Alec speelt in Dover, aan de Engelse kust bij Het Kanaal. Ook Alec maakt kennis met een Duits meisje dat met een kindertransport vanuit Duitsland in Engeland terecht. Ook Alec worstelt met zijn identiteit, net als Ziska/Francis in Liverpoolstreet.

Hoe jong Alec ook is, hij heeft al heel wat meegemaakt. Een boottochtje naar het Kanaal met een neefje loopt fataal af en het neefje overlijdt. Alec wordt overladen met verwijten, niet alleen van zijn oom en tante, ook van zijn vader. Hij kan er met niemand over praten. Ook een oudere vriendin Margaret is overleden. Met haar kon hij naar de zee kijken en zijn liefde voor de zee delen. Zij was trots op hem. Gelukkig kan Alec thuis goed overweg met Aga, de hulp in de herberg van zijn vader. Aga neemt het altijd voor hem op en houdt van hem. Ook zijn moeder houdt van hem, maar staat tussen hem en zijn vader in. Alec vertelt zijn verhalen, zijn verdriet in zijn dagboek.

In de herberg van zijn vader helpt Alec zo veel mogelijk. Ze vangen een groepje soldaten op die voor een bijzondere missie naar Frankrijk moeten. Alec ontdekt wat hun missie is en maakt zich bezorgd. Hij is bevriend geraakt met Will, een van de jonge soldaten. Ondanks tegenstand van zijn vader, meldt Alex zich aan bij Kapitein Cairns om mee te varen als scheepsmaatje op zee. Kapitein Cairns laat hem zien dat zijn vader zich juist zorgen om hem maakt en dat zijn vader door een ervaring uit de Grote Oorlog (Eerste Wereldoorlog) zo geworden is. Deze kapitein laat hem ook zien dat er soms wonderen gebeuren in je leven, maar dat je er wel oog voor moet hebben. Douglas, de geharde stuurman, laat Alec in zijn hart kijken. ‘Ik ben een waardeloze stuurman die teveel drinkt en niets geeft om anderen. (….) Mijn leven is weggegooid. Ga naar huis naar je familie en zorg ervoor dat je iets goeds van je leven maakt’. Ook Douglas laat uiteindelijk zien dat hij veranderd is, hij zet zijn leven letterlijk in voor een ander.

Woeste golven gaat vooral over de stormen binnen Alec. Over volwassen worden, over je eigen weg gaan, over leren door ervaring, over vergeving zoeken en niet krijgen, over botsende karakters.Maar uiteindelijk ook over begrip voor elkaar, vergeving ontvangen en ontdekken waar het eigenlijk om gaat in het leven.

Een aanrader!

Tenslotte, eigenlijk is er maar één minpuntje aan dit boek: het omslag. De woeste golven die Alec meemaakt op zee zijn niet te zien op het omslag. Daarop heeft de zee hooguit windkracht twee. Ook jammer is de uitloop van het zeil dat precies aansluit bij het haar van Alec, waardoor het lijkt alsof de jongen een vlecht heeft.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE