Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Wish you were here

  • Auteur: Iris Boter
  • Jaar van uitgave: 2011
  • Prijs: 9.99
  • Uitvoering: E-book
  • Uitgeverij: Mozaiek junior
  • ISBN: 9789023919605

Wish you were here’: Tamar, 19 jaar, studeert vrolijk en onbezorgd. Dan overlijdt haar vader plotseling. Ineens is niets meer zoals het was. Tamar wil er vooral ook voor haar moeder zijn, waardoor ze haar eigen gevoel naar achteren dringt. En ze vraagt zich af wat oma bij de begrafenis bedoelde met de opmerking ‘ ‘weet die jongen het wel?’ Tamar gaat met haar vriendin Syl op zoektocht. En ondertussen wordt Jesse steeds belangrijker voor haar.

Iris Boter is een veelzijdig mens. Ze is oorspronkelijk illustrator, maar ook als auteur timmert ze steeds meer aan de weg. Net als Corien Oranje is ze in staat voor diverse leeftijdsgroepen leuke, aansprekende kinderboeken te schrijven. En daar kun je echt van genieten! Voor tieners schreef ze eerder Online en Sanne gaat solo. Zomer 2011 kwam Wish you were here uit. Iris Boter heeft een prettige schrijfstijl. Haar personages weet ze goed neer te zetten, ze weet leuke details over haar ‘persoontjes’ te vertellen, ‘dat hij pas deo op deed, als hij zijn T-shirt al aanhad’. Je stelt je voor dat je Jesse en Tamar zomaar in de Zwolse binnenstad zou kunnen tegenkomen, ze zijn levensecht.

Wish you were here is een Young Adult Roman. Het genre jongerenboeken voor jongeren tussen jongere en jong-volwassene in. Zoiets. Over volwassen worden met vallen en opstaan.
Bij Tamar gaat alles eigenlijk geruisloos tot de dag waarop ze hoort dat haar ader plotseling overleden is. ‘De laatste dag dat alles nog gewoon was, was de eerste dag van het nieuwe schooljaar’. Ineens staat haar leven op de kop. Niks is meer gewoon. Ze wil voor haar moeder zorgen, als het kan ook nog wat voor school doen, stage lopen. Maar alles bij elkaar is veel en Tamar kan haar gedachten er niet meer bijhouden. Ze ziet haar moeder steeds verder ineenschrompelen en zich terugtrekken uit de wereld waar-alles-gewoon-doorgaat. Gelukkig is er tante Els. Tamar baalt ervan dat haar moeder niet doorheeft dat zij haar vader mist.

En terwijl ze zo verder ‘suddert’ in haar rouwende leven, dringt steeds meer de opmerking van haar demente oma zich op ‘Weet die jongen het wel’? Wat bedoelt oma? Tamars vriendin Syl oppert dat ze misschien nog wel een broer heeft. Tamar kan het zich niet voorstellen. Ze zoekt tussen de spullen van haar vader en Syl gaat ook op onderzoek. Als Tamar steeds meer vermoedt dat ze echt een halfbroer heeft rondlopen – ergens in Nederland – gaat ze zich steeds meer dingen van vroeger herinneren, die in flashbacks zijn weergegeven.
En dan is er ook nog Jesse. Jesse wordt haar vriend, een nieuwe mannelijke hoofdpersoon in haar leven.

Iris weet heel geloofwaardig alle verhaallijnen: dood van vader, rouw van moeder, rouw van haarzelf, nadenken over oma’s opmerking, Syl, Jesse, school ineen te vlechten tot een herkenbaar verhaal. Boter is knap in het losjes neerschrijven van prachtige zinnen Over haar moeder: ‘Op oudejaarsavond moest mijn moeder huilen omdat we mijn vader in het oude jaar achterlieten’. /Over thuis zijn:  ‘Altijd als ik alleen thuis was, gebeurde er iets met de tijd. het leek of ik erin wegzakte, alles ging langzamer en soms, zoals nu, leek het alsof er geen tijd bestond, alsof ik er vanonder uit gevallen was’. / Over de beginnende vriendschap met Jesse:  ‘Het leek heel was, zo wij samen nu hier. En ik vond het meteen al veel’. Ondanks de zware onderwerpen blijft Boter nuchter en niet-sentimenteel schrijven. Mooi en aansprekend.
Ook personages weet ze met allerlei details neer te zetten, zodat ze heel herkenbaar voor je worden. Je zou ze zomaar in het winkelcentrum tegen kunnen komen: ‘Ik keek naar wat hij zei, naar hoe hij het zei, naar zijn vingers met slordig geknipte nagels, naar zijn haar dat door de regen in gekrulde plukjes op zijn voorhoofd zat en hoe de kaarsvlam in zijn ogen weerkaatste’.

Wish you were here is vooral een boek over opgroeien, ouder worden, volwassen worden. De rouw speelt een belangrijke rol in het boek. Het duurt een hele tijd voor alles voor Tamar en haar moeder weer ‘n beetje ‘gewoon’ is. En dat is ook zo. Het leven gaat gewoon door, terwijl voor jou alles stilstaat. Dat is confronterend bij rouw. Tamar komt in deze levensperiode steeds meer over haar vader en moeder te weten. De opmerking van oma maakt heel wat los. Geloof speelt in deze roman een zijdelingse rol. Vader wordt vanuit de kerk begraven, maar het lijkt geen grote rol te spelen in het leven van Tamar en haar moeder. Boter laat de ontluikende gevoelens, de verwarring die dat soms geeft zien bij de vriendschap en verliefdheid met Jesse en het omgaan met seksualiteit.

Een aanwinst, deze YA-roman!

Verkrijgbaar als e-book: BESTEL ONLINE

AP