Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Winterhuis Hotel

Winterhuis Hotel; dl. 1

  • Auteur: Ben Guterson
  • Illustrator(s): Chloe Bristol
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 17.50
  • Pagina's: 319
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Leopold
  • ISBN: 9789025876074

Voor iedereen die van bijzondere boeken houdt, van fantasie, taalgrapjes, geheimen en raadsels is dit een aanrader. Stel je voor, je komt uit school en vindt voor de deur van je huis een briefje: ‘Wij zijn drie weken met vakantie. Het huis is afgesloten. In deze envelop zit een treinkaartje. Neem de trein naar Winterhuis Hotel’. Krijg je al zin om verder te lezen?

Elizabeth Somers (let op de naam) woont bij haar vervelende liefdeloze oom en tante. Haar ouders leven niet meer. Soms krijgt Elizabeth ‘het gevoel’, waarna er meestal iets gebeurt. Iets geks. Meestal voelt ze vlak ervoor een trilling in haar maag. En nu valt het hek met een klap achter haar dicht..

Ze gaat op reis, met haar boeken – zoveel als ze mag lenen – en doet onderweg puzzels in kranten. Ze houdt van puzzels, naamdichten, ‘anagrammen, palindromen, cryptogrammen, eigenlijk alles wat met taal te maken had’.  Ze houdt van woordladders, woorden waarin telkens een letter verwisseld wordt en van anagrammen: woorden die je met dezelfde letters in andere woorden kunt veranderen, zoals ‘kerst’, ‘sterk’.

Aan het begin van elk hoofdstuk vind je een woordladder, die ook altijd iets met de inhoud van het verhaal te maken heeft, zoals bij hoofdstuk 2 ‘Eigenaardige passagiers in een bus’ Bus-Lus-Luk-Ruk-Rek-Gek.

In de bus ontdekt Elizabeth een merkwaardig echtpaar, beiden in het zwart, waarbij ze een onaangenaam gevoel krijgt. Ze hebben een grote kist bij zich. De vrouw blijkt de naam van Elizabeth te kennen…

Elizabeth komt aan in een prachtig sfeervol, maar tegelijk ook geheimzinnig hotel, met een enorme bibliotheek, een snoepzaal, filmzaal, met veel bijzondere schilderijen van de familie van de eigenaar van het hotel, meneer Norbridge Falls. Ze helpt mee met een puzzel van 35.000 stukjes, waardoor ze direct al ‘de puzzelexpert’ genoemd wordt. Al snel ontdekt ze een jongen van haar leeftijd, Fred, die ook alleen logeert in het hotel, en die wonderlijk genoeg ook van puzzels, anagrammen en woordladders houdt. Ze worden vrienden. Meneer Norbridge Falls vraagt haar om zich elke dag aan het begin en eind van de dag bij hem te melden….omdat ze er alleen is.

Omdat Elizabeth dol is op boeken, bekijkt ze de enorme bibliotheek uitgebreid en ontdekt op een stoffig plekje een flodderig boekje ‘Een handleiding voor kinderen’. Ze stopt het stiekem in haar rugtas. Ze weet niet dat er door meerdere mensen naar dit boekje gezocht wordt. Zelf vindt ze het een intrigerend boekje, wat ze niet kwijt wil. Ze wil door middel van een code in dit boek het geheim van de familiehotel ontdekken.

Meer kunnen we onmogelijk verklappen over dit boek. Maar als je nieuwsgierig wordt en meer wilt weten, lees het boek! Een leuk, bijzonder, geheimzinnig, origineel, wonderlijk verhaal. Voor nieuwsgierige kinderen, die van geheimzinnige dingen, raadsels, puzzels en taal houden.

De mysterieuze illustraties in zwart-wit passen naadloos bij dit verhaal. Leuk om te weten is dat dit boek het eerste deel van een trilogie wordt. Het tweede deel verschijnt najaar ’19 en heet ‘Geheimen van het Winterhuis Hotel’. Iets om naar uit te kijken.

Voor echte leesbeesten, jongens en meisjes 10+, die van fantasievolle verhalen houden.

AP