Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Wild Storm

  • Auteur: Jennifer Brown
  • Jaar van uitgave: 2015
  • Prijs: 18,99
  • Pagina's: 288
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: KokBoekencentrum
  • ISBN: 9789026621222

Jennifer Brown schrijft over een allesverwoestende tornado waarin Jersey alles kwijtraakt. Alles. Haar moeder en zusje. Het huis waarin ze woonde. Haar vriendinnen, haar buurjongen. Brown schreef dit boek na een verwoestende tornado die in 2011 door Joplin in Missouri raasde, een tornado van de meest dodelijke categorie, waarbij meer dan 150 mensen omkwamen.

Maar daar was het : het oorverdovende geluid van een voorbij razende trein. Ik hield mijn adem in, wachtte angstig af. Het leek eindeloos te duren, het kabaal zwol aan, werd allesoverheersend, mijn trommelvliezen plopten. Ik klemde mijn vingers om mijn telefoon, klampte me eraan vast (…) Misschien beeldde ik me dat geluid van die trein buiten alleen maar in. Ik hoorde wat ik niet wilde horen. Iets kolossaals beukte tegen het huis’.

Jersey woont met haar moeder, stiefvader Ronny en half-zusje Marin in het stadje Elisabeth. Ze heeft het naar haar zin op school, heeft twee vriendinnen en een buurjongen Kolby. Als er op een dag een tornado voorspelt wordt, reageert niet iedereen even alert. Dat gebeurde wel vaker. Maar de tornado is vreselijk, allesverwoestend en vernietigend.

Jersey’s moeder – die met Marin naar de dansstudio is – komt niet meer terug. Ze zijn omgekomen. Kolby gaat met zijn familie naar een andere stad. Een vriendin reageert niet, bij de ander is de tornado niet geweest. Jersey belandt met haar stiefvader in een motel. Hij wil haar kwijt, kan niet voor haar zorgen en Jersey wordt bij haar biologische vader gebracht, een sociaal-zwak gezin.

Brown laat Jersey in dit verhaal letterlijk alleen en verlaten achter. Stiefvader Ronny wil/kan niet voor zorgen en brengt haar naar haar biologische vader en zijn sociaal-zwakke familie. Je maakt als lezer aan den lijve mee waarom de relatie met ‘deze vader’ met haar moeder tot mislukken gedoemd was. En alsof dat allemaal niet erg genoeg is, brengt stiefvader Ronny haar zelfs niet op de hoogte van de begrafenis van haar moeder en zusje.

Hierna brengt Ronny haar naar de ouders van haar moeder, die Jersey nooit gekend heeft. Ze komt er steeds meer achter dat ze haar moeder eigenlijk helemaal niet kent. De verhalen over haar vader en over de ouders van haar moeder kloppen niet. Of wel? Wie was haar moeder voordat Jersey in haar leven kwam?

Hoe moet Jersey verder leven nu ze niets meer heeft. Ze weet niet meer hoe ze verder moet. Haar oma en opa zijn aardig, maar Jersey weet niet hoe ze ermee om moet gaan. Als er daar ook een tornado-alarm komt, slaan bij Jersey de stoppen door.

Een aangrijpend verhaal over ‘alles kwijtraken’, over nadenken wie je bent, wie je ouders waren, wat je moet geloven van hun verhalen over hun jeugd. Was het waar? Wie zijn je vrienden als je om hulp vraagt? Een verhaal over de liefde van grootouders, over opnieuw beginnen, maar ook over hoop, over ergens bij horen, over een nieuwe start. Brown schrijft prachtig en laat je door haar beeldende taalgebruik zien en ‘voelen’. Dit is het vierde boek van Brown dat in het Nederlands vertaald is en uitgegeven door Callenbach. De andere titels zijn ‘Hate list’, ‘Bitter love’, ‘Hot shot’.

Nu er in de wereld zoveel variaties zijn van mensen  die ‘alles kwijtraken’, door een oorlog, een tusnami, ziekte, orkaan, aardbeving, aanslag, die op drift zijn, op de vlucht, onderweg, met niets meer dan een plastic tasje en een telefoon, is het goed om je – door middel van een verhaal als dit – proberen in te leven in hun situatie. Jij had het ook kunnen zijn. Hoe is het om ‘alles’ kwijt te zijn. Wat is ‘alles’?

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of BESTEL ONLINE