Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Wie ben je, Joyce

  • Auteur: Jolanda Dijkmeijer
  • Jaar van uitgave: 2012
  • Prijs: 5.99
  • Pagina's: 256
  • Uitvoering: E-book
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789033633966

‘Wie ben je Joyce?’ van Jolanda Dijkmeijer: Een met vaart geschreven jongerenboek over Joyce die – na een heftige gebeurtenis in haar leven – met haar moeder en broertje verhuisd is naar Groningen. Ze is vastbesloten om niks te laten merken van alles wat gebeurd is. Geen vrienden, niet te veel contacten, niks zeggen, proberen anoniem te blijven. Maar….kan dat wel op een grote middelbare school, in een klas?

Jolanda Dijkmeijer laat zien dat ze zich goed kan inleven. Joyce is een meisje die iets heel heftigs heeft meegemaakt. Ze heeft wrokgevoelens naar mensen uit haar vorige woonplaats Apeldoorn, haar vrienden daar en wil er niks meer mee te maken hebben. Maar dat ze nu in Groningen woont, is ook niet haar keuze. Ze heeft wel zelf voor haar nieuwe school gekozen, al voelt ze zich er soms ook een buitenbeentje.

Haar klasgenoten zijn best bereid haar op te nemen in de groep, maar dat wil Joyce niet. Liefst wil ze na schooltijd direct naar huis. Joyce krijgt warme aandacht van de Italiaanse Gianni uit haar klas en van Aukje naast-haar-in-de-klas die best wil samenwerken. Ze geniet er wel van maar wil hen tegelijk niet toelaten tot haar ‘geheim’, tot wat in Apeldoorn gebeurd is. Jet in de croissanterie, waar Joyce een baantje heeft, heeft ook wel door dat Joyce niet happy is, maar Joyce laat niets los.

Eigenlijk weet Joyce niet goed wat ze nu aan moet met zichzelf. Alleen zijn vindt ze niet fijn, maar zoveel aandacht en met vragen over haarzelf of over vroeger weet ze ook niet om te gaan. ‘Je kunt niet tegengaan dat vogels van verdriet overvliegen, maar je kunt wel voorkomen dat ze nesten maken in je haar’. Dat geeft Jet haar mee in een ‘leeg’ dagboek.

Jolanda Dijkmeijer laat de gevoelens van Joyce goed zien. Dat heeft ze mooi en goed gedaan, zonder al te veel in te vullen. Hoe is het om iets heel ingrijpendst mee te maken en met veel vragen te blijven zitten? Als je je vorige leventje achter je hebt gelaten, blijk je niet zomaar in een ander wereldje te kunnen stappen, zonder iets te delen van jezelf. Hoe doe je dat?

Ondanks de problemen die Joyce heeft meegemaakt is dit geen saai of tobberig boek. Het is een inlevend verhaal, waarin Dijkmeijer stukje bij beetje weggeeft wat er in het gezin van Joyce gebeurd is. Het boek is met veel vaart geschreven, met levendige gebeurtenissen met Gianni, Aukje, Jet, Ernst. Een mooie, christelijke jongerenroman. Aanrader, voor de sinterklaaslijstjes en natuurlijk voor de Mediatheek Voortgezet Onderwijs voor jongeren vanaf 13/14 jaar.

Jolanda Dijkmeijer schreef kinderboeken voor allerlei leeftijden. Voor jongeren schreef ze eerder drie meidenboeken over Bibi.

Sanne (15 jr.): Dit vond ik echt een mooi boek, waarin je met de gevoelens van een ander meisje kon meeleven.

AP

 

Dit boek is nog verkrijgbaar als e-book: BESTEL ONLINE