Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Wereld van verschil

  • Auteur: Lianne Biemond
  • Illustrator(s): Melanie Broekhoven
  • Jaar van uitgave: 2016
  • Prijs: 9.90
  • Pagina's: 173
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 9789033127717

Lieve sponsorfamilie, willen jullie een keer naar me toe komen? Het liefst met Kerst. Dan zijn er veel kinderen naar huis. Dan is het hier heel stil. Cristina en ik gaan niet naar huis, want mijn moeder is er niet. Ik wil jullie heel graag zien. God bless you, Nicolae. Hier begint het avontuur van Lois, ze gaat op bezoek bij Nicolae, hun sponsorkind uit Moldavië. Hoe zal het zijn?

In ‘Wereld van verschil’ maak je kennis met Loïs, een meisje uit een fijn gezin, die op een dag een brief krijgt  van Nicolae, hun sponsorkind uit Moldavië. Ze maken meteen plannen en besluiten in de meivakantie te gaan reizen.

Nicolae weet daar niets van. Hij woont in het kindertehuis, en voelt zich alleen. Gelukkig heeft hij een vriend Alin en woont zijn zus Cristina in het meisjeshuis ernaast, maar… ideaal is het niet. Hij ziet op tegen kerst, de meeste kinderen zijn dan weg, dat is niet leuk. Ondertussen maakt het gezin van Loïs plannen te gaan reizen en gaan ze daadwerkelijk op reis.

De titel ‘Wereld van verschil’ is goedgekozen, ook door de opzet van het boek. Ieder hoofdstuk switcht het perspectief van Loïs naar Nicolae, van Nederland naar Moldavië. Daardoor blijf je ook nieuwsgierig naar hoe het vervolg. Je wilt weten hoe het met Nicolae is, en met Loïs’ familie wil je weten hoe de reis zal gaan. Je kunt dit wisselende perspectief ook zien aan de namen (Nicolae/Loïs) en aan de kleine ‘landenkaartjes’ die telkens bovenaan de hoofdstukken zijn opgenomen, Moldavië / Nederland.  Het is ‘Een wereld van verschil’: Loïs met haar gezellige gezin en Nicolae die zich eenzaam voelt, zijn oma is overleden, zijn moeder is tijdens het schooljaar in Italië aan het werk en het vooruitzicht dat ook zijn zus na dit schooljaar niet meer in het kindertehuis is, vindt hij niet fijn. Daarbij komt dat een van de jongens van zijn zaal hem pest. Gelukkig werkt Petru ook voor het kindertehuis, hij betekent veel voor Nicolae en heeft hij een beste vriend, Alin.

Loïs: Je vergeet nog iets, zegt Koen als ze wil opstaan om een postzegel te halen. ‘Hoezo? ”De afzender! Kind 3 uit Nederland, met je postcode erbij. Dan is hij niet de enige met een nummer’ Ja hoor! Jij weer’. Maar toch zet ze snel haar naam en adres op de achterkant van de brief’.

Nicolae: Als hij naar zijn kapotte broek kijkt, ziet hij het gezicht van zijn moeder voor zich. Nog maar net aangekomen bij oma’s huis, had ze een mooie papieren tas gepakt met chique gouden letters erop. ‘Kijk eens Nic, speciaal voor jou gekocht in Italië. Ze had gelachen toen hij de broek had aangetrokken en er een paar gekke sprongen mee had gemaakt. ‘Hij past je precies’, had ze blij gezegd’.

Je maakt in de hoofdstukken van Loïs (en van het gezin van de auteur) alle voorbereidingen voor de reis en de hele reis naar Oost-Europa mee. Het gezin reist/kampeert met een auto met tent en je maakt de lange, bijzondere reis mee. De ontmoeting met een zigeunervrouw met baby, die een stukje meelift’ en zelfs even de baby (Mozes!) bij hen achterlaat, de ‘moord’ op een paard, meikevers en misselijkheid, en eindelijk de aankomst bij het kantoor in Moldavië. Eindelijk zal Lois Nicolae ontmoeten. Wat wil Nicolae het liefst: ‘Jij zou het fijn vinden om als een familie met elkaar aan tafel te eten!’

Een bijzonder en inlevend inkijkje in de grote verschillen die er zijn tussen een gewoon Nederlands gezin en een Moldavische jongen die tijdens het schooljaar zonder zijn ouders in een kindertehuis woont en zich eenzaam voelt.

‘Het gezin van auteur Lianne Biemond heeft – door het contact met een sponsorkind van Zending over Grenzen – een reis gemaakt naar Nicolae en Cristina in Moldavië. In dit verhaal maak je hun reis ook een beetje mee. Een beetje, want  natuurlijk is veel van de situaties in dit verhaal verzonnen. Door dit boek zie je wel hoe het is om weeskind te zijn en in een kindertehuis te wonen. Gelukkig is de reis van Nederland naar Moldavië afgebeeld op de binnenkant van het kaft. Zo krijg je een goed beeld van de reis door Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië tot Moldavië, een waardevolle aanvulling op het verhaal.

Het omslag is aansprekend, geeft indrukken uit het boek weer en maakt je nieuwsgierig naar het verhaal.

Een mooi verteld soepel geschreven boeiend verhaal voor alle kinderen, 9-12 jaar, AVI E5, groep 6-8 – die nieuwsgierig zijn naar de wereld buiten hun eigen ‘huis & gezin’, en die met dit verhaal een grote reis naar Oost-Europa maken. Door de vorm – de wisselende perspectieven – ook heel geschikt om in de klas voor te lezen – elke dag een ander verhaal van Loïs of van Nicolae. Door dit boek krijg je een inkijkje in het werk van ‘Zending over Grenzen’.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE