Wereld in een koffer neemt je mee naar Afghanistan, een land waar de Taliban nog steeds veel invloed heeft. De dreiging, het geweld en de gevolgen daarvan staan in Nederland ver van ons af. Lianne Biemond slaagt erin om de lezers een inkijkje te geven in deze wereld.
Lees hier het Juryrapport HoogsteWoord 2020, over dit boek.
De schaduwjury Hoogste Woord van PABO Driestar (Gouda) nomineerde dit boek en schreef erover: ‘Het boek Wereld in een koffer eindigde op de derde plaats. Literair gezien is het boek echt een hoogstandje door de verhalen die schrijfster Lianne Biemond in het boek verwerkt. Elk verhaal heeft een moraal en culturele achtergrond. Sterk is ook de spanning die tot aan het einde van het boek de aandacht van de lezer vasthoudt’. Lees hier ook het rapport van de schaduwjury PABO Driestar Gouda
Inhoud
Naderah is een meisje van twaalf jaar. Samen met haar ouders, broer Zemar en kleine zusje Nila woont ze in Afghanistan. Omdat Naderah een meisje is mag ze niet meer naar school. Sinds die tijd is haar moeder haar juf, en de rode koffer haar school. Samen werken en leren ze uit de koffer; wiskunde, biologie, schrijven, topografie… net zoals op een echte school. Vader en moeder vinden het erg belangrijk dat Naderah zich blijft ontwikkelen.
Op een nacht moet Naderah plotseling afscheid nemen van haar vader. Hij moet vluchten, omdat het te gevaarlijk is om zijn werk in Afghanistan te blijven doen. Naderah blijft achter met allerlei vragen waar haar moeder en haar oom ook geen antwoord op kunnen geven. Als Naderahs oom wordt opgepakt volgt er een spannende en onzekere tijd voor het gezin. Oom Yasir heeft vlak voordat hij meegenomen werd een dringende opdracht gegeven aan Naderah. Samen met haar broer gaat ze aan de slag, maar het is niet zonder gevaar. Gaat het hen lukken? En wat bedoelde oom met de glazen pot?
Mooi is de liefde en warmte van het Afghaanse gezin beschreven. De sterkte familieband voel je door het hele boek heen, in het bijzonder in de oude volksverhalen die Naderahs vader en oom Yasir vertellen. Met deze verhalen laten zij Naderah en haar broer, en ook de lezer, nadenken over de vraag wat waarheid is.
Leuk is dat er verschillende Oosterse gebruiken worden beschreven zoals het bespelen van de Rubab en het handelen op een Oosterse markt. De schrijfster gebruikt regelmatig Afghaanse woorden in het verhaal, zoals bijvoorbeeld modar (moeder) en pedar (vader). Deze en meer woorden zijn opgenomen in een woordenlijst achter in het boek.
Oordeel
Een spannend en boeiend boek met een goede opbouw en verhaalstijl. Geschikt voor zowel jongens als meisjes van 9 – 12 jaar, die nieuwsgierig zijn naar het leven in een ver land met een andere cultuur. Avi E5.
LG
Schaduwjury Pabo Driestar Gouda (2020): Samenvattend: de thematiek, verhaallijn, literaire vakkundigheid en uiterlijke vormgeving zijn positieve kanten aan dit boek. Het moeilijke taalgebruik kan jonge lezers tegenstaan. Dit is een mooi, leerzaam boek, dat vooral aan te raden is voor een wat ervarene, oudere lezer. Die zal zeker genieten van dit boek. Anet Hofstede
Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel